Pas publicaties v.o.f.

PERSBERICHT

Drachten, 26 oktober 2005

Eerste geïntegreerde ALVAS-brugsysteem operationeel

DRACHTEN - Het gloednieuwe vrachtschip Ammon van rederij Hunze Lloyd uit Midwolda, gebouwd door Damen Shipyards Bergum, is het eerste shortseavaartuig dat onlangs met een compleet geïntegreerd ALVAS-brugsysteem naar zee is vertrokken. Het systeem, ontwikkeld door de firma Alewijnse Marine Systems, zal de komende tijd op nog drie andere schepen worden geïnstalleerd.

De firma Alewijnse heeft samen met Praxis Automation uit Leiden ruim anderhalf jaar in de ontwikkeling van het zogeheten Alewijnse Vessel Automation Systeem (ALVAS) gestoken. Een pc-gestuurd brugsysteem dat is opgebouwd uit een netwerk van vijf personal computers. Vier ervan staan op de brug van de Ammon opgesteld en één in de machinekamer. Aan de personal computers op de brug zijn beeldschermen gekoppeld, waarvan er vier naast elkaar in de brugconsole zijn geïnstalleerd en één op een paneel in de machinekamer dat als alarmmonitor fungeert.

In plaats van een grote diversiteit aan apparatuur en panelen wordt op de brug nu alleen nog maar met beeldschermen gewerkt. Hierop kunnen gelijktijdig een elektronische zeekaart (ecdis), een radarplaatje, de machinekamergegevens en de vaargegevens (conning display) zichtbaar worden gemaakt. Ook is het mogelijk om op alle vier de beeldschermen elke gewenste functie weer te geven. Volgens Alewijnse-directeur Arnold den Boon is het ALVAS-brugsysteem ondertussen door Lloyd's gecertificeerd. 'Tot nu toe hebben we in totaal vier geïntegreerde brugsystemen verkocht, waarvan twee voor shortseavaartuigen, waaronder de Ammon, en twee voor grote luxe jachten. Wat kostprijs betreft kunnen wij concurreren met die voor een conventioneel brugsysteem.'

Rederij Hunze Lloyd uit Midwolda heeft ook voor een nog te bouwen zusterschip van de Ammon, een Damen Combi Freighter 3850, een geïntegreerd brugsysteem bij Alewijnse besteld. Volgens de rederij bevordert het gebruik van een dergelijk systeem de veiligheid aan boord van het schip aanzienlijk en krijgt het hierdoor ook een veel hogere inruilwaarde bij verkoop.

Voor nadere informatie:
Alewijnse Marine Systems
Dhr. A. den Boon
Postbus 567
9200 AN Drachten
T 0512-570355
I www.alewijnse.nl