Politie Groningen

Zeventig misdrijven opgelost in Stadskanaal (26/10/05)

Stadskanaal 26-10-2005 - De politie heeft met de aanhouding van 21 jonge inwoners van Stadskanaal en één uit Nieuwe Pekela (tussen 16 en 25 jaar oud) zeventig misdrijven in Stadskanaal opgelost. De verdachten werkten in wisselende samenstelling, maar vaak onder leiding of in opdracht van twee hoofdverdachten. De strafbare feiten werden gepleegd in de maanden januari tot en met augustus. De misdrijven liepen uiteen van bedreigingen, brandstichtingen, diefstallen, inbraken en vernielingen tot een overval, een poging tot doodslag en een poging tot gijzeling/vrijheidsbeneming.

De politie kwam de groep in juli op het spoor aan de hand van informatie van de buurt- en jeugdagenten van Stadskanaal. Het crimeteam onderzocht de misdrijven, in samenwerking met de buurt- en jeugdagenten. Het onderzoek maakt deel uit van een brede aanpak van de jeugdproblematiek in Stadskanaal.

Misdrijven
De groep jongeren pleegden diverse misdrijven. Zo bestonden de vernielingen voornamelijk uit het vernielen, het bekrassen en het bekladden van autos, het leksteken van autobanden, het ingooien van ruiten en het bekladden van verschillende goederen door graffiti. Ook moesten meerdere containers en een parasol het ontgelden door brandstichting. Daarnaast werd een aantal keren ingebroken in woningen en in garages. Hierbij werden een dvdspeler en een video meegenomen. Ook bij inbraken in garages werden diverse goederen meegenomen. In het geval van de diefstallen bestond de buit voornamelijk uit flessen drank en rookwaren. Tenslotte kunnen ook diverse valse meldingen op het alarmnummer 1-1-2 toegeschreven worden aan deze groep.

Opdrachtgevers
De twee hoofdverdachten, twee 19-jarige mannen uit Stadskanaal, fungeerden voor veel misdrijven als opdrachtgevers. Een van hen had behoorlijk overwicht op de groep en zette anderen aan tot hun daden. De andere hoofdverdachte ging in sommige gevallen ook alleen op pad. Hij overviel zondagavond 13 maart een videotheek aan de Beneluxlaan. Hij kwam omstreeks 21.00 uur de videotheek binnen met een pantykous over zijn hoofd. Hij bedreigde de medewerkster en een klant met een mes. De klant raakte licht gewond door een worsteling met de verdachte. Hij heeft hierbij ruim 300 euro buit gemaakt. De 19-jarige verdachte heeft deze inmiddels bekend. Na verloop van tijd richtten de misdrijven zich ook tot personen uit de groep. Zo werd een 19-jarige man met knuppels mishandeld door andere groepsleden. De verdachten hebben ook deze mishandeling bekend. Verder gaven zij opdracht een 18-jarige man uit deze groep te gijzelen, maar dit bleef bij een poging. Tenslotte werden over en weer bedreigingen geuit.

Motief
Het motief voor hun daden moet gezocht worden in verveling. Veel personen uit deze groep hebben geen werk en verschijnen vaak niet op school. De schade wordt geschat op ruim 150.000 euro. Van de buit is alleen de video teruggevonden. Deze is ook terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaar.

Rechtszitting
Het onderzoek is door de politie afgerond. In totaal is 63 keer aangifte gedaan. Er zitten nog vier verdachten vast. De andere verdachten zijn in afwachting van de rechtszitting na verhoor op vrije voeten gesteld.