GroenLinks

GroenLinks steunt oproep tot solidariteit bij vogelgriep

26 oktober 2005

GroenLinks steunt de oproep tot solidariteit die het Europees Parlement woensdag aan de lidstaten deed in het geval er een griepepidemie onder Europese burgers uitbreekt.

Een meerderheid in het Europees Parlement stemde woensdagmiddag voor een resolutie die oproept tot het delen van antivirale middelen en vaccins, zodat ook die lidstaten erover kunnen beschikken die er het meeste behoefte aan hebben.

Op een informeel overleg in Londen hebben de EU-ministers van Volksgezondheid eerder geen toestemming gegeven aan de Europese Commissie om centraal controle uit te oefenen op de voorraden virusremmers. "Onverantwoord", zegt Vlaming Bart Staes, die namens GroenLinks en het Belgische Groen! in de parlementaire commissie voor milieu en volksgezondheid zit.

"Dat betekent dat bij een griepepidemie de geneesmiddelen naar de landen met het meeste geld gaan, niet naar de landen met de hoogste nood. Het is aan de Europese Commissie om de acties van de lidstaten te coördineren", aldus Staes.

Het Europees Parlement vraagt de lidstaten verder om hun rampenplannen te testen en ze zo snel mogelijk naar de Europese Commissie te sturen. Staes: "Het zou absurd zijn te wachten op een echte pandemie en dan pas te ontdekken waar het noodscenario tekortschiet. Op Europees niveau moet er een kristalheldere communicatiestrategie worden uitgewerkt om paniek te voorkomen. Heel wat mensen hamsteren nu griepremmers, terwijl dat helemaal niet nodig is."

Naast deze resolutie wordt er in het Europees Parlement gewerkt aan een Europees actieplan tegen vogelgriep. Hierbij maken GroenLinks en Groen! zich sterk voor het toestaan van vaccinatie door de lidstaten van hun hobbypluimvee.

«