Partij van de Arbeid


PvdA Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800


Den Haag, 26 oktober 2005


PvdA wil aanpak respectloze straatcultuur


Opnieuw is een zaak van groepsverkrachting bekend geworden, de zoveelste in korte tijd. Dit schokkende en relatief nieuwe maatschappelijke fenomeen vraagt om een discussie over de normloosheid in de media en opvoeding die voort lijkt te komen uit de "alles moet kunnen" mentaliteit. PvdA-kamerlid Dijsselbloem vindt dat de politiek hier een antwoord op moet formuleren. Wat hem betreft bestaat dat uit tenminste drie dingen:


Het belangrijkste wat moet gebeuren is een veel bredere en ambitieuzere aanpak van opvoedingsondersteuning. De realiteit is dat er, zeker in de grote steden, steeds meer eenoudergezinnen zijn, steeds meer gezinnen zijn waarbij de ouders nauwelijks meer grip op hun kinderen hebben en gezinnen waarin seksualiteit een groot taboe is. De straatcultuur neemt het dan helemaal over van de thuiscultuur. Die nieuwe realiteit vraagt om bemoeizorg. Met eigen verantwoordelijkheid komen we er duidelijk niet.


Muziekzenders als TMF en MTV kunnen de discussie niet langer ontlopen. Zij zullen zich echt rekenschap moeten gaan geven van de effecten van de aanhoudende reeks muziekclips waarin dag en nacht pimps op een walgelijke en respectloze manier bitches als gebruiksvoorwerp behandelen. Jongeren die hiermee opgroeien, zeker wanneer een corrigerend kader van ouders of anderen in de directe omgeving ontbreekt, krijgen een verwrongen beeld van seksualiteit en omgangsvormen met de andere sexe. De makers van deze muziekclips maar ook de zenders dragen een maatschappelijke verantwoordelijkheid en moeten daar naar handelen.


Daarnaast ontkomen we er niet aan veel vroeger te beginnen met seksuele voorlichting aan kinderen. Nu wordt het vaak pas aan de orde gesteld als de meeste hun eerste ervaringen al lang achter de rug hebben. Jongeren komen tegenwoordig veel eerder met seks in aanraking dan vroeger. Kinderen zouden al rond de leeftijd van 10 jaar moeten zijn voorgelicht. Daarnaast moet seksuele voorlichting dringend worden verbreed naar "omgaan met seksualiteit", waarbij het niet alleen gaat om de biologische kant van de zaak, maar juist om de respectvolle manier van omgaan met elkaars lichamelijke integriteit. Dat is des te meer noodzakelijk omdat blijkbaar in steeds meer gezinnen die kant van seksualiteit niet wordt besproken met kinderen.


Voor informatie: Jeroen Dijsselbloem 06 - 18 30 60 09