Ingezonden persbericht


26 10 2005

Option is 'Onderneming van het jaar 2005'

Het Leuvense beursgenoteerde technologiebedrijf Option is de nieuwe 'Onderneming van het Jaar'. Ernst & Young organiseert dit jaar reeds de 11de editie van de 'Onderneming van het Jaar'-award, in samenwerking met De Tijd, Fortis Bank en Kanaal Z. Option werd tot laureaat gekozen uit een selectie van 6 genomineerde bedrijven: Arinso, Artwork Systems, Cartamundi, Delta Light, JBC en Option. Option was voor het tweede jaar op rij genomineerd.

Option CEO Jan Callewaert kreeg de trofee overhandigd door Eerste Minister Guy Verhofstadt. Tevens overhandigde Minister-president Yves Leterme voor het eerst 'De Prijs van de Vlaamse Regering voor de Beloftevolle Onderneming'. Het West-Vlaamse Televic is de eerste laureaat van deze onderscheiding.

11de 'Onderneming van het Jaar'
De verkiezing van de 'Onderneming van het Jaar' is intussen aan zijn 11de editie toe. Ernst & Young organiseerde de verkiezing voor het eerst in 1995 in België met de bedoeling om succesvolle ondernemingen de aandacht te geven die ze verdienen en hen te lauweren om hun prestaties. "Intussen is onze trofee gegroeid tot een gevestigde waarde met een hoog aanzien in de Vlaamse ondernemerswereld. Het is een jaarlijkse traditie geworden dat Premier Verhofstadt de trofee uitreikt. We zijn erg blij dat ons initiatief door de jaren heen een bijzonder sterke reputatie heeft opgebouwd en een dergelijk aanzien heeft verworven. Dit laat ons toe om het ondernemersschap in ons land op een gepaste manier in de kijker zetten," zegt Jo Sanders, Hoofd Ernst & Young Advisory.

"We zijn tevens erg verheugd dat ook de Vlaamse Regering haar bijdrage wil leveren. Minister-president Yves Leterme wil met de eerste uitreiking van 'De Prijs van de Vlaamse Regering voor de Beloftevolle Onderneming' benadrukken dat ondernemersschap ook hoog op de agenda van de Vlaamse Regering staat. Traditiegetrouw is Vlaanderen immers een bolwerk van ondernemers die met hun kleinere of grotere ondernemingen de basis vormen van onze welvaart," vervolgt Jo Sanders.

Option neemt plaats in het indrukwekkend lijstje van laureaten naast Deceuninck (2004), Miko (2003), Omega Pharma (2002), Resilux (2001), Melexis (2000), Sioen Industries (1999), Compex (1998), Icos Vision Systems (1997), ECA (1996) en Real Software (1995).

Jury lauwert Option en beloont Televic
Juryvoorzitter Paul Buysse over de 'Onderneming van het Jaar 2005': "De jury was onder de indruk van de doortastendheid van het management en het rotsvast geloof dat zij toonden in de verdere groei van het bedrijf. Met een niet-aflatende inzet zijn zij steeds blijven verder werken aan de ontwikkeling van het bedrijf dat intussen en spectaculair groeiparcours aflegde. Daarbij hebben ze steeds oog gehad voor winstgevende groei samen met een permanente internationale uitbouw van hun technologische basis. Het management van Option past daarbij de kernelementen van deugdelijk bestuur toe en communiceert met veel realisme naar zijn stakeholders. Het bedrijf voldeed aan zowat alle criteria die de jury had vooropgesteld. Bovendien heeft het succes van Option een inspirerende werking."

Om in aanmerking te komen voor de 'Onderneming van het Jaar' zijn een aantal basiscriteria van toepassing. Kandidaat winnaars moeten voldoen aan een aantal kwantitatieve gegevens waarna een doorgedreven kwantitatief en kwalitatief onderzoek, alsook een audit, uitgevoerd door Ernst & Young volgt. Op basis van dit volledige dossier werden uiteindelijk 6 bedrijven genomineerd als finalist: Arinso, Artwork Systems, Cartamundi, Delta Light, JBC en Option. Zij werden tijdens een persoonlijk onderhoud met de onafhankelijke jury aan de tand gevoeld. Aan de hand van deze presentaties en het volledige dossier, koos de jury uiteindelijk voor Option als 'Onderneming van het Jaar 2005'.

Voor 'De Prijs van de Vlaamse Regering voor de Beloftevolle Onderneming' ging de voorkeur van de jury naar Televic. Met deze nieuwe prijs wordt een eerste generatie bedrijf dat sterk groeit en uitmuntend scoort op één van de criteria (ondernemerschap, strategische visie, innovatie, internationalisatie, competitiviteit en verantwoord bestuur) in de bloemetjes gezet.

De jury van de 'Onderneming van het Jaar' telt vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de academische wereld en staat sinds een aantal jaren onder het voorzitterschap van Baron Paul Buysse. De jury bestaat uit Clement De Meersman (CEO van Deceuninck en winnaar 2004), Martin De Prycker (CEO van Barco), Rik Duyck (Voorzitter Vlaamse Management Associatie), Philippe Muyters (Gedelegeerd Bestuurder VOKA), Geert Noels (Afgevaardigd Beheerder en Chief Economist Petercam), Hans Crijns (Professor Vlerick Leuven Gent Management School), Michèle Sioen (CEO Sioen Industries), Marc Van Cauteren (Hoofdredacteur De Tijd) en Paul Windey (Voorzitter Nationale Arbeidsraad).

Profiel: laureaat 'Onderneming van het Jaar 2005' OPTION

Option, opgericht in 1987, is een beursgenoteerd technologiebedrijf dat innovatieve draadloze breedbandoplossingen ontwerpt, ontwikkelt, produceert en verkoopt aan netwerkoperatoren en IT fabrikanten wereldwijd.

Het bedrijf, met vestigingen in België, Duitsland en Ierland, telt meer dan 230 personeelsleden en rekruteert nog extra hooggeschoolde ingenieurs om de huidige groeifase in goede banen te leiden. Option realiseerde in 2004 een omzet van 102,5 miljoen euro, een stijging van 80% in vergelijking met 2003.

Jan Callewaert, CEO van Option, en zijn team hebben met hun visie en doordachte business aanpak Option doorheen turbulente tijden kunnen loodsen. De doorbraak kwam er in 2002. De lancering van de GPRS GlobeTrotter datakaart, in samenwerking met Vodafone, zorgde voor een 1ste producthit. Met deze datakaart kan men via een notebook draadloos op het internet surfen, e-mails lezen en versturen, bedrijfsnetwerken raadplegen etc. In 2004 werd de productfamilie verder uitgebreid tot 5 datakaarten, waaronder nieuwe producthits zoals de GlobeTrotter 3G/GPRS datakaart die gebruik maakt van de UMTS netwerken en de GlobeTrotter FUSION datakaart die zowel UMTS, GPRS als Wi-Fi connecties mogelijk maakt. Ook het klantenbestand werd fors uitgebreid met namen als T-Mobile, Orange, Airtel India, Cingular etc..

Voor 2005 staan nog nieuwe HSDPA datakaarten op het menu én de lancering van een nieuwe productfamilie van 'wireless modules' voor inbouw in PC's. De cijfers van 2005 zijn al een voorbode van de verdere groei: de omzet kan op 175 miljoen euro uitkomen, een stijging van 70% tegenover 2004.