Gemeente Winschoten


Scholing en werk voor jongeren in Winschoten en Zetel (D) 18 oktober 2005

Zetel in Noord-Duitsland en Winschoten willen gezamenlijk jonge mensen in hun regio door middel van een leer-werkproject een opleiding geven om hun plek op de arbeidsmarkt te verstevigen. De scholing richt zich op het ontwikkelen van ondernemersgeest, waardoor jongeren gestimuleerd worden ondernemer te worden. Ook de bereidheid om kleinere bedrijven over te nemen, die geen opvolger hebben, neemt door de opleiding toe. Op deze wijze wordt voorkomen, dat jongeren het gebied verlaten.

Het project wordt verbonden aan leegstaande monumentale panden. Zij worden ingezet om een waardevolle economische herbestemming te bewerkstelligen. Zetel wil een restauratie -werkplaats voor houten meubelen en ornamenten in een voormalige meubelmakerij ontwikkelen.Winschoten wil molen Edens geschikt maken voor de functie van expositie- of ontvangstruimte.Het Cultuur Historisch Centrum heeft hiervoor interesse getoond.

De totale kosten worden geraamd op 400.000,-. Bij de EDR is door de beide gemeenten een voorlopige projectschets ingediend. Als de EDR het plan goedkeurt en aansluitend subsidieert kan op 1 januari 2006 worden gestart. De looptijd is tot en met 31 december 2007.

De gemeenteraad van Winschoten wordt voorgesteld 100.000,- beschikbaar te stellen voor het vergroten van de economische ontwikkelingskansen voor de jeugd én van leegstaande monumentale panden.

Zetel en Winschoten hebben een vergelijkbare economische situatie: het werkgelegen- heidscijfer ligt lager dan het landelijk gemiddelde. Dit heeft gevolgen voor de kansen voor jongeren in dit gebied. De hoger opgeleiden trekken weg en de lager geschoolden krijgen niet altijd voldoende mogelijkheden om zich te ontplooien.

Johan Modastraat 6
Postbus 175
9670 AD Winschoten
(0597) 48 11 11
(0597) 42 00 93