Ingezonden persbericht


NEC en Unisys onderzoeken onderlinge samenwerking in technologie-onderzoek en -ontwikkeling, productie en levering van oplossingen

Wereldwijd partnership richt zich op meer innovatie tegen lagere kosten door gemeenschappelijk serverplatform, gezamenlijke softwareontwikkeling, support-services en integratie van oplossingen

Schiphol-Rijk, 26 oktober - NEC Corporation en Unisys hebben een Memorandum of Understanding getekend. Deze voorziet erin dat beide bedrijven gesprekken gaan starten over samenwerking op technologisch gebied en op het terrein van de gezamenlijke ontwikkeling en levering van oplossingen. De alliantie zal zich naar verwachting richten op servertechnologie, software, geïntegreerde oplossingen en support-services.

"Deze alliantie zal een flinke bijdrage leveren aan de wereldwijde activiteiten van NEC", zegt Akinobu Kanasugi, bestuursvoorzitter van NEC Corporation. "We verwachten dat high-end Intel-servers, de belangrijkste in de markt, nog verder uitgebreid worden, waardoor het aantal wereldwijde leveringen zal toenemen. Vooruitgang op het gebied van serversoftware is mogelijk door de gezamenlijke levering van software door beide bedrijven ten behoeve van bedrijfskritische omgevingen. Verder vullen de twee bedrijven elkaar sterk aan in de markt voor oplossingen en services, wat een groot voordeel is voor de wereldwijde strategie van NEC. De toonaangevende consulting- en support-services van Unisys bieden ook voordelen aan onze klanten."

"In een periode waarin het wereldwijd zakendoen toeneemt, kunnen bedrijven die vanuit verschillende continenten actief zijn, ontdekken dat ze hun complementaire kracht en visie goed kunnen verbinden. Dat geldt ook voor NEC en ons", zegt Joseph McGrath, bestuursvoorzitter en CEO van Unisys. "Samen zijn we in staat om een sterkere combinatie van technologie, consulting-expertise en wereldwijde aanwezigheid te bieden. Die combinatie is gericht op meer innovatie tegen lagere onderzoekskosten, een sterk aanbod voor onze klanten en toegang tot nieuwe marktmogelijkheden voor beide bedrijven. Dit is één van de nieuwe activiteiten van Unisys op het gebied van partnering, waarmee we waarde willen toevoegen en nieuwe kansen willen grijpen."

Technologie
NEC en Unisys hebben het voornemen om een high-end Intel-server te ontwerpen en ontwikkelen, die klanten van beide bedrijven meer kracht, schaalbaarheid en kosteneffectiviteit biedt. De eerste versie van dit nieuwe platform wordt in 2007 verwacht. De nieuwe servers worden namens beide bedrijven door NEC geproduceerd. Unisys blijft klanten overigens voorzien van zijn ClearPath-mainframes, waarbij in de toekomst ook geprofiteerd wordt van gezamenlijke Research en Development op dit terrein.

Beide bedrijven hebben ook het voornemen om de eigen middleware-producten aan elkaar te leveren. Dat zijn VALUMOware van NEC en de Sentinel-software van Unisys. Verder zullen beide bedrijven gezamenlijk nieuwe middleware ontwikkelen om applicatie- en systeembeheer te optimaliseren.

"Marktcijfers laten zien dat Unisys nu al het grootste aandeel heeft in de snel groeiende markt voor high-end Intel-Windows-servers", zegt Fred Dilman, Chief Technology Officer bij Unisys. "Unisys en NEC zijn beide goed toegerust om de groei van gestandaardiseerde datacenter-servers te stimuleren, waardoor kosten lager worden en klanten beschikken over meer flexibiliteit en betere prestaties."

Oplossingen
NEC en Unisys willen ook hun oplossingen uitbreiden. Deze samenwerking speelt zich in eerste instantie af op de volgende gebieden:
* Beveiligingsproducten en -oplossingen. Unisys en NEC hebben een sterke positie in het leveren van hoogwaardige beveiligingsoplossingen aan veeleisende industrieën en overheidsinstanties. De twee bedrijven overwegen verschillende initiatieven, waarin de geavanceerde biometrische apparatuur van NEC gecombineerd kan worden met de domeinexpertise van Unisys op het gebied van beveiliging in financiële dienstverlening, luchtvaart, grenscontrole en andere segmenten.
* Telecommunicatieoplossingen. NEC en Unisys zijn overeengekomen om de mogelijkheden van op netwerk gebaseerde diensten voor telecommunicatiebedrijven nader te onderzoeken. Zo gaan beide bedrijven mogelijk samenwerken ten behoeve van de opkomende IP Multimedia Subsystems-sector (IMS). IMS helpt wereldwijde carriers bij de introductie van nieuwe diensten via geconvergeerde vaste en mobiele netwerken.
* 3D Visible Enterprise-oplossingen. NEC zal op basis van de samenwerking het gebruik van de 3D VE-methodologie van Unisys bij eigen klanten nader onderzoeken. 3D VE is een methodologie waarmee Unisys domeinexpertise combineert met modelleertools om klanten zo een driedimensionale weergave te bieden van kosten en impact van IT-beslissingen op alle niveaus binnen de organisatie.
* Wereldwijde mogelijkheden. NEC en Unisys zijn voornemens om ook samen te werken op het gebied van consulting, systems integration, outsourcing en oplossingen ten behoeve van klanten in de Verenigde Staten, China en andere landen.

Support
Onderhoud en support. Op basis van de samenwerkingsplannen wordt Unisys naar verwachting de preferred partner van NEC voor het leveren van technologiesupport en onderhoudsdiensten, waaronder break-fix-ondersteuning, aan NEC-klanten buiten Japan. Beide bedrijven gaan tevens onderzoeken op welke wijze NEC nog meer gebruik kan maken van de diensten van Unisys.

Over NEC
NEC is een toonaangevende leverancier van internetoplossingen en heeft drie interne bedrijven die zich richten op de belangrijkste gebieden van computers, netwerken en elektronische apparatuur: NEC Solutions, NEC Networks en NEC Electron Devices. Hiermee kan het bedrijf voldoen aan de specifieke behoeften van zijn klanten. NEC Corporation biedt wereldwijd aan meer dan 140.000 mensen werk. De omzet in fiscaal 2005 bedroeg circa 45 miljard dollar.

Unisys
Unisys is wereldwijd actief in dienstverlening en oplossingen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie. Het bedrijf richt zich met name op grote bedrijven met transactie-intensieve IT-omgevingen en overheden. De medewerkers van Unisys combineren expertise in consultancy, systeemintegratie, outsourcing, infrastructuur en servertechnologie met gedetailleerde kennis van de markt. Zij helpen zo klanten in meer dan 100 landen bij het behalen van concurrentievoordeel.



Ingezonden persbericht