Gemeente Berkelland


Project integrale herinrichting van de Berkel is gestart


Het Waterschap Rijn en IJssel startte onlangs in Beltrum, formeel met het project Integrale Herinrichting van de Berkel. Een groot project met een looptijd van zeker vier jaar. Daarbij gaan de Berkel en zijn zijbeken fors op de schop.

Het watersysteem van de Berkel is veertig jaar geleden gekanaliseerd en ingericht op de snelle afvoer van water. Daardoor is benedenstrooms periodiek wateroverlast ontstaan en hebben landbouw en natuur te maken met verdroging. Door het water op geschikte plekken langer vast te houden, de beken een natuurlijker karakter te geven en de Berkel als ecologische verbindingszone in te richten, kan in een gezamenlijke inspanning met gemeenten, landinrichtingscommissies en maatschappelijke groeperingen, én voldaan worden aan de eisen van modern waterbeheer én verfraaiing van het landschap bereikt worden. De kosten van het project bedragen ruim twintig miljoen euro. De uitvoering wordt medegefinancierd door de Europese Gemeenschap, Europees Fonds voor regionale ontwikkeling, het ministerie van LNV en de provincie Gelderland. Onder andere burgemeester Hein Bloemen hield een toespraak bij de startbijeenkomst. Hij gaf aan wat Berkelland in de loop der eeuwen al met de Berkel heeft en dat de nieuwe gemeente Berkelland een voortvarende en gezamenlijke aanpak van bestuurlijke aangelegenheden voorstaat.

Het watersysteem van de Berkel is kansrijk voor de ontwikkeling van duurzaam waterbeheer, het versterken van landschappelijke en ecologische kwaliteiten en verbeterslagen op het vlak van recreatie en toerisme. Het watersysteem, zoals het er nu ligt, is door noodzakelijke ingrepen van jaren geleden zodanig veranderd dat de gecreëerde snelle waterafvoer leidt tot verdroging. Door de stuwen in de beek en de steile oevers heeft de beekflora en fauna beperkte mogelijkheden, krijgt recreatief medegebruik onvoldoende kansen en ziet het geheel er landschappelijk niet aantrekkelijk uit.

Om aan de eisen van waterbeheer 21e eeuw te voldoen, wil het waterschap in nauwe samenwerking met de langs de Berkel liggende gemeenten, landinrichtingscommissies en regionaal werkzame maatschappelijke groeperingen, het watersysteem van de Berkel integraal herinrichten. Gedacht wordt aan het langer vasthouden van water (retentie) om de verdroging tegen te gaan, het verfraaien van het landschap, het herstellen van het natuurlijke karakter van beken, het aanleggen van ecologische verbindingszones en versterking van recreatief medegebruik op en langs de beken.

Het project is opgedeeld in meer fasen en loopt tot minimaal 2008 door. Het project kan worden gevolgd op de website die op 12 oktober gelijktijdig de lucht inging: www.berkelproject.nl

Samenvatting Het Waterschap Rijn en IJssel startte onlangs in Beltrum, formeel met het project Integrale Herinrichting van de Berkel. Een groot project met een looptijd van zeker vier jaar. Daarbij gaan de Berkel en zijn zijbeken fors op de schop.
Mutatiedatum 26/10/2005