Gemeente Buren


Wethouder start eerste buurtauto in Maurik

Wethouder Gerry van der Donk (Milieu) neemt vrijdag 28 oktober de eerste buurtauto in de gemeente Buren officieel in gebruik. Zij verricht deze handeling om 16.00 uur bij verenigingsgebouw 't Klokhuis aan de Sterappelhof in Maurik. In de gemeente Buren is Maurik de eerste kern, waar de buurtauto gaat rijden. De start wordt gemaakt door de vier deelnemers die zich al definitief hebben aangemeld.

De buurtauto is een auto die bewoners met elkaar delen. Ieder van hen maakt via internet afspraken met de Maurikse beheerder, mevrouw Briene, over de gebruiksuren van de auto; de sleutel ligt in een kluis gereed. De deelnemers betalen een maandbedrag vanaf vijf euro, twee euro per gebruiksuur plus zo'n 18 eurocent per gereden kilometer (afhankelijk van de brandstofprijs). Daarmee besparen zij zich de aanschaf en het onderhoud van een eigen auto. Het voordeel per deelnemer bedraagt gemiddeld 136 euro per maand, dat is 1.600 euro per jaar.

In het kader van het gemeentelijke Klimaatbeleid steunt de gemeente Buren het buurtautoproject van harte. Het draagt bij aan efficiënt autogebruik en aan vermindering van files, het houdt mensen mobiel, en het scheelt jaarlijks honderden kilo's uitstoot van gevaarlijke stoffen. Een eerste peiling, waarbij dit voorjaar huis aan huis in de gemeente informatie is bezorgd, wees uit dat de belangstelling in Maurik het grootst is. Van de 14 huishoudens die zich hier hebben opgegeven, gaan er vier meteen vanaf de start meedoen.

Wheels4All is de organisatie die de auto's regelt bij plaatselijke autoverhuurders. Call a Car is het aanspreekpunt voor belangstellenden. Inwoners van Maurik, die ook interesse hebben voor de buurtauto, kunnen zich melden bij Call a Car, tel. (0345) 533 933. Of kijk op; www.wheels4all.nl