AutoRai

De nieuwe Toyota Yaris scoort 5 sterren in de EuroNCAP-tests

(10/28/2005)
De nieuwe Toyota Yaris is bij de EuroNCAP-tests (European New Car Assessment Programme) onderworpen aan een frontale en een zijdelingse botsproef en bekroond met 5 sterren met totaal 35 punten voor de bescherming van volwassenen.
Deze vijfsterren-waardering toont aan dat ook deze nieuwe Toyota een maximum aan rijplezier biedt, maar ook uitblinkt op het gebied van veiligheid.

Het maximaal aantal te behalen punten voor de frontale botsing is 16, de Yaris behaalde hierbij 15 punten en voor de zijdelingse botsproef behaalde de Yaris de maximale score van 18 punten. Bij deze 33 punten worden nog eens 2 punten bijgeteld voor de aanwezigheid van een veiligheidsgordels waarschuwingssysteem voor de voorpassagiers. Een totaal van 35 punten voor de bescherming van volwassenen is tevens de hoogste score ooit voor Toyota. Verder kreeg de nieuwe Yaris 2 sterren voor de bescherming van voetgangers en 3 sterren voor de bescherming van kinderen.

Het produceren van toonaangevend veilige compacte autoâs, als de nieuwe Toyota Yaris, is een enorme technische uitdaging vanwege de compacte carrosserie-afmetingen en de korte overhang voor. De score van 5 sterren bewijst dat Toyota alles in het werk stelt de klant maximale veiligheid te bieden.

De auto is leverbaar met airbags en side airbags voor de bestuurder en de voorpassagier, curtain airbags en een knie-airbag voor de bestuurder (de eerste in dit segment). Verder is de auto uitgerust met een waarschuwingssysteem (met variabele zoemer) voor de veiligheidsgordels van de voorpassagiers.

Voor de carrosseriestructuur van de Yaris is gebruik gemaakt van de MICS-technologie (Minimal Intrusion Cabin System) van Toyota, waarbij de energie die bij een frontale aanrijding of een aanrijding van opzij vrijkomt, op een effectieve wijze naar de carrosserie wordt afgevoerd teneinde het passagierscompartiment zo min mogelijk te vervormen.

Verder is de nieuwe Yaris de eerste door Toyota ontwikkelde auto die getest is volgens de nieuwe, strengere interne normen voor aanrijdingen tussen autoâs onderling. Deze tests simuleren een frontale aanrijding bij een snelheid van 55 km/u (voor beide autoâs) met een auto van 2.000 kg en een overlap van 50%, een aanrijding van opzij en een aanrijding van achteren met een overlap van 50%.

Met zijn score van 5 sterren voor de bescherming van volwassenen scoort de nieuwe Toyota Yaris net zo goed als de Toyota Avensis, de Corolla Verso en de Prius.