Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GEERT BOURGEOIS VLAAMS

MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME 28

OKTOBER 2005

Bourgeois wil internationaal verdrag Vlaanderen-Kroatië

Donderdagavond spraken Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois en de Kroatische president Stjepan Mesic het internationale colloquium "De Europese aspiraties van de Westelijke Balkan" toe in de Antwerpse Lessius Hogeschool, in aanwezigheid van een tweehonderdtal vertegenwoordigers uit de academische,economische, politieke en studentenwereld. In een onderhoud vooraf effenden beide politici het pad voor een verdrag tussen Vlaanderen en de toekomstige EU- lidstaat Kroatië.
Vlaanderen heeft reeds bilaterale samenwerkingsakkoorden met heel wat Centraal- en Oost-Europese landen (Bulgarije, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië). Aangezien 8 van de 10 partnerlanden in 2004 toetraden tot de EU en vanaf die datum een beroep kunnen doen op Europese steun, wijzigde de Vlaamse regering het Centraal- en Oost-Europabeleid met o.a. een onderscheid tussen de nieuwe lidstaten en de landen die in de nabije toekomst zullen toetreden. Zo werd Kroatië een prominente Vlaamse partner.
"Enerzijds is Kroatië van alle Balkan- en mediterrane landen het verst gevorderd op de weg naar Europees lidmaatschap. Anderzijds gaf het gedeelde autonomiestreven vroeger reeds aanleiding tot goede Kroatisch-Vlaamse relaties" legt minister Bourgeois uit. "Maar ook economisch worden de relaties steeds beter. Vlaanderen is goed voor 72% van de export van België naar Kroatië, voor een bedrag van 155 miljoen euro. Sinds '99 is de Vlaamse uitvoer naar Kroatië gestegen met meer dan 80%. De goede onderlinge relaties wil ik nu vertalen in een verdrag en een concreet samenwerkingsakkoord in de verschillende Vlaamse bevoegdheidsdomeinen". Zo zien Kroatië en Vlaanderen bijvoorbeeld uitgelezen samenwerkingsmogelijkheden op het vlak van havenbeleid, een domein waarin beide partners heel wat expertise bezitten.
Minister Bourgeois kondigde ook aan dat hij dit jaar 500.000 euro uittrekt voor Vlaams-Kroatische projecten die worden uitgevoerd in samenwerking met o.a. Unizo, Voka en de Universiteit Gent.
De Vlaamse buitenlandminister drukte president Mesic tot slot op het hart dat Vlaanderen volmondig de Kroatische inspanningen inzake het EU-lidmaatschap ondersteunt.

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be