Ingezonden persbericht


Gezamenlijk persbericht van de CG-Raad en de FvO

Doorbraak door introductie PGB

Meer regie voor mensen met handicap in Wsw

Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt met een uitwerking voor een Persoonsgebonden Budget (PGB) in de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Hierdoor krijgen mensen met een handicap in de Wsw zelf meer regie in handen, omdat ze zelf kunnen bepalen hoe ze het budget inzetten. De Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) hebben hier sterk op aangedrongen. Van Hoof deed zijn toezeggingen in een brief naar de Tweede Kamer en in het algemeen overleg met de Vaste Kamercommissie van Sociale Zaken over de modernisering van de Wsw.

Met de toezegging van staatssecretaris Van Hoof om de introductie van het PGB uit te werken in de Wsw, wordt de wens van de CG-Raad en de FvO ingewilligd om te komen tot een goede cliëntsturing. Werknemers met een handicap kunnen zelf het heft in handen nemen om aangepast werk te doen in een zo regulier mogelijke omgeving. Het PGB biedt mensen met een Wsw-indicatie namelijk de mogelijkheid om met een Wsw-budget (circa ¤ 24.000 of ¤ 30.000,- per jaar) te werken bij een reguliere werkgever. Het budget kan worden gebruikt voor een vergoeding van een deel van het loon, begeleiding, eventuele werkplekaanpassingen en vervoer. De FvO en CG-Raad verwachten dat het begeleid werken met de introductie van het PGB in de Wsw een belangrijke impuls krijgt.

Wsw

De Wet sociale werkvoorziening (Wsw) is bedoeld om mensen met een arbeidshandicap aan een baan te helpen die past bij hun mogelijkheden en beperkingen. De nieuwe plannen voor de Wsw treden op 1 januari 2007 in werking.

-----

Noot aan de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anki van de Lagemaat, afdeling Communicatie & Beeldvorming van de Federatie van Ouderverenigingen, T 030 236 37 48 of met Annelies Devilee, afdeling Communicatie van de CG-Raad, T 030 291 66 00.

F01-1/1440/AvdL