VVD



Nieuws

28 okt 2005 - "Toetreding Roemenië de actielijst is lang en Eurofractie de tijd is kort"

De Europese Commissie heeft dinsdag 25 oktober haar rapport over de vooruitgang die Roemenië en Bulgarije het afgelopen jaar geboekt hebben, gepresenteerd. Vooralsnog houdt de Commissie vast aan 1 januari 2007 als toetredingsdatum. Jeanine Hennis-Plasschaert is sceptisch over de stand van zaken in Roemenië en zal Commissaris Rehn in de plenaire vergadering vragen stellen.

"Op basis van de voortgangsrapportages van het afgelopen half jaar, de berichten die ik vanuit Roemenië verneem als ook mijn eigen waarnemingen, ben ik van mening dat de gemaakte afspraken (voorwaarden en criteria) ook nu weer ondergeschikt zijn aan de voorgestelde toetredingsdatum. Halsstarrig houdt men vast aan 1 januari 2007. De actielijst is echter lang en je mag je oprecht afvragen of al dat kunst- en vliegwerk überhaupt tot de gewenste effecten en resultaten zal leiden.

Met name de problemen rondom de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, de nog altijd welig tierende corruptie evenals bijvoorbeeld de ernstige tekortkomingen in de psychiatrische zorg, leiden tot grote vraagtekens. De Commissie stelt dat het land voldoet aan de welbekende Kopenhagen-criteria om vervolgens een uiteenzetting te geven van wat er nog allemaal aan schort. Verkeerde volgorde, wat mij betreft.

Ik ben vóór toetreding van Roemenië en Bulgarije, maar dan wel op basis van hetgeen wat wij eerder met elkaar hebben afgesproken. Er staat veel op het spel. Kandidaat-lidstaten opteren niet alleen voor toetreding tot een economische ruimte, maar ook voor deelname aan de politieke Unie en de Europese rechtsgemeenschap. Het is dan ook van groot belang dat de Europese instellingen zich houden aan de gemaakte afspraken. En dat is hier heel duidelijk niet het geval. Ambitie én realiteit komen niet overeen. Een werkwijze als deze ondergraaft vroeg of laat de toch al zo flink geformuleerde ambities van de Unie en haar instellingen. "

Jeanine Hennis-Plasschaert is Europarlementariër namens de VVD en lid van de Roemenië-delegatie in het Europees Parlement.