CNV: Zet herkeuringen WAO'ers voorlopig in de ijskast

Cnv

Voor herkeurde WAO'ers moet er eerst werk zijn, alvorens de nieuwe herkeuringsoperatie wordt voortgezet. Dat stelt het CNV voor in reactie op het onderzoek 'De weg terug, van arbeidsongeschiktheid naar werk', dat de Raad voor Werk en Inkomen vrijdag 28 oktober heeft uitgebracht.

Volgens het onderzoek is minder dan een op de vijf WAO'ers die tussen 2001 en 2004 geheel of gedeeltelijk zijn goedgekeurd, weer aan de slag gekomen. De cijfers liegen er niet om: In totaal hervat slechts 17 procent van alle niet-werkenden na de herbeoordeling het werk. Maar ongeveer een kwart daarvan verliest het werk ook weer binnen drie jaar. Ook is gebleken, dat de kans op werk afneemt naarmate de tijd verstrijkt. Daarnaast leidde de herbeoordeling in de meeste gevallen tot een aanzienlijke inkomensdaling. Voor het CNV zijn deze uitkomsten reden genoeg om aan de bel te trekken. Zeker nu de nieuwe herkeuringsoperatie (die nog tot 2007 duurt) volop aan de gang is, vindt het CNV dat er actie nodig is.

CNV-bestuurder Yvon van Houdt: 'Het doel is altijd geweest dat mensen na de herkeuring aan de slag komen. Mensen aanspreken op wat ze wel kunnen, mensen niet aan de kant laten staan en laten participeren op de arbeidsmarkt. Nu blijkt dat de kans op werk niet groot is na een herkeuring en die kleine kans ook nog eens afneemt als de herkeuring langer geleden is. Daarom vragen wij het kabinet om pas op de plaats te maken.' Concreet vraagt het CNV om het stopzetten van de nieuwe herkeuringsoperatie, totdat er weer voldoende ruimte is op de arbeidsmarkt. Van Houdt: 'Kabinet, zie in dat het voor deze groep veel moeilijker is om aan het werk te komen dan jullie hadden ingeschat. Zorg ervoor dat eerst deze groep van herkeurde WAO'ers aan de slag komt en dat jullie daarna pas verder gaan met keuren.'

Hoewel het onderzoek betrekking heeft op de oude situatie (met de minder strenge keuringscriteria) benadrukt de CNV-bestuurder dat WAO'ers die nu worden herkeurd, bij voorbaat in een slechtere positie zitten. Vanwege de omvang van de nieuwe herkeuringsoperatie komen er veel mensen tegelijk op de arbeidsmarkt. Deze 'hausse' wordt nog eens versterkt door de strengere keuringscriteria, waarbij ook medewerkers die zich nog niet hersteld voelen worden goedgekeurd. 'Dit is absoluut niet te behappen', aldus Van Houdt.

Tijdens het Najaarsoverleg van afgelopen maand pleitte het CNV ook al voor een pas op de plaats. Toen verwoordde het vakverbond: 'Investeer in eerste instantie in reïntegratie en in het creëren van werk voor de groep mensen die al is herkeurd en richt je vervolg pas op de herkeuringen.'