Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording Kamervragen Karimi over de weigering van de Israëlische autoriteiten mevrouw Duisenberg tot Israël toe te laten

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4
Den Haag

Directie Noord Afrika en
Midden-Oosten
Afdeling Midden-Oosten
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag

Datum28 oktober 2005BehandeldRoger van Laak

KenmerkDAM-497/05Telefoon+31 (0)70-3485185

Blad1/1Fax+31 (0)70-3486639

Bijlage(n)1E-MailDam@minbuza.nl

BetreftBeantwoording van vragen van het lid Karimi over de weigering van de Israëlische autoriteiten mevrouw Duisenberg tot Israël toe te laten.

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Karimi over de weigering van de Israëlische autoriteiten mevrouw Duisenberg tot Israël toe te laten. Deze vragen werden ingezonden op 12 oktober 2005 met kenmerk 2050601320.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot
Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Karimi over de weigering van de Israëlische autoriteiten mevrouw Duisenberg tot Israël toe te laten.

Vraag 1
Hebt u vernomen dat mevrouw Duisenberg de toegang tot Israël is geweigerd? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Bent u tevens op de hoogte van de "schandalige manier" waarop mevrouw Duisenberg bejegend en behandeld zegt te zijn? Zo ja, wat is uw oordeel hierover?

Vraag 3
Bent u bereid een nader onderzoek in te stellen naar dit incident en de Israëlische ambassadeur in Nederland te ontbieden om opheldering in deze zaak te krijgen en uw zorg hierover uit te spreken?

Antwoord
Mevrouw Duisenberg noch de delegatie waar zij deel van uitmaakte, heeft tijdens het voorval de Nederlandse ambassade in Tel Aviv benaderd. Eerst na terugkeer in Nederland heeft mevrouw Duisenberg contact gezocht met de Nederlandse ambassade. Naar aanleiding van dit contact heeft de ambassade bij de Israëlische autoriteiten om opheldering gevraagd over de weigering mevrouw Duisenberg toe te laten tot Israël en haar behandeling.

Vraag 4
Bent u, mede naar aanleiding van dit geval, bereid de kwestie van ontzegging van toegang tot Israël aan mensen die opkomen voor de rechten van Palestijnen op EU-niveau aan de orde te stellen?

Antwoord
Voorzover mij bekend, ontzegt Israël niet structureel de toegang aan mensen die opkomen voor de rechten van de Palestijnen. Ik zal deze kwestie dan ook niet in EU-kader aan de orde stellen.


1) de Volkskrant, 10 oktober jl.