Ingezonden persbericht


Persbericht

Kabinet acht verbod op alle zeehondenproducten strijdig met WTO afspraken Veerman breekt belofte om grenzen te sluiten voor zeehondenbont

Amsterdam, 28 oktober 2005 - ­ Landbouwminister Cees Veerman heeft zijn toezegging van 15 juni aan de Tweede Kamer om een Nederlands import- en handelsverbod op alle zeehondenbont en andere zeehondenproducten in te zullen stellen ingetrokken. De minister beloofde het verbod in te stellen via een Algemene Maatregel van Bestuur in de Flora en Faunawet, indien de Wereldhandelsorganisatie dit zou toestaan. In reactie op vragen gesteld door SP Tweede Kamerlid Krista van Velzen tijdens de begrotingsbehandeling heeft Veerman nu laten weten dat het kabinet tot de conclusie is gekomen dat een dergelijk verbod niet te rechtvaardigen zou zijn in het licht van het WTO-verdrag. Bont voor Dieren betwist de conclusies van het kabinet en hoopt dat ook de kamer niet akkoord zal gaan met de keuze van het kabinet. Elders in Europa hebben juristen vastgesteld dat een import- en handelsverbod op zeehondenproducten niet in strijd is met WTO afspraken. Ook bij de Europese Commissie zijn geen hinder nissen opgeworpen bij Belgische plannen om een algeheel verbod op alle zeehondenproducten in te stellen. In België wordt momenteel de import van zeehondenbont aan een licentiesysteem onderworpen waarbij in de praktijk geen importvergunningen worden uitgereikt. Nu dit meest dieronvriendelijke kabinet uit de Nederlandse geschiedenis ook de zeehond laat stikken moet Nederland rekenen op de inspanningen van Tweede Kamerleden Joanneke Kruijsen (PVDA) en Janneke Snijder (VVD) die momenteel bezig zijn met een initiatiefwetsvoorstel voor een import- en handelsverbod op alle zeehondenproducten. Het kan en mag niet zo zijn dat de VVD bij nader inzien zou kiezen voor het kabinetsstandpunt en de zeehond daaraan zou opofferen.

Bont voor Dieren is blij met het feit dat Kruijsen en Snijder hun inspanningen voor een Nederlands verbod voortzetten in weerwil van het kabinetsstandpunt. De Canadese commerciële zeehondenjacht is de grootste jacht op zeezoogdieren ter wereld. Bont voor Dieren voert al jaren campagne in Nederland om het publiek bewust te maken van de wreedheden rond deze jacht op weerloze zeezoogdieren. Op 15 maart zijn door Bont voor Dieren 75.000 handtekeningen aangeboden aan de Canadese ambassade in Den Haag. Dit jaar lanceerde Bont voor Dieren de massaal bezochte actiesite www.stopdeknuppels.nl. Dr Jo Swabe van Bont voor Dieren is eind maart met SP Tweede Kamerlid Krista van Velzen als waarnemer naar de Canadese zeehondenjacht geweest. Van Velzen diende nog voor de zeehondenjacht begon dit jaar in de Tweede Kamer een motie in waarin de minister werd gevraagd zo'n importverbod in te stellen. Deze motie werd toen niet gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer, met als argument dat PvdA en VVD een eigen initiatief wilden indienen. Bont voor Dieren heeft Kruijsen en Snijder daarom gevraagd haast te willen maken met hun initiatiefwetsvoorstel en geen nieuwe jachtperiode meer af te wachten.

Dit jaar werd met de slachting van 320.000 jonge zeehondjes het driejarig Canadese jachtquotum van 975.000 zeehonden volgemaakt. Een Nederlands importverbod van alle zeehondenbont zou een belangrijk signaal afgeven naar de Canadese overheid dat Nederland de commerciële zeehondenjacht pertinent afwijst. In de komende weken bepaalt Canada het nieuwe jachtquotum voor 2006. De zeehondenjacht schaadt het imago van Canada, uit opinieonderzoek door TNS NIPO blijkt tevens dat 67 % van de Nederlanders bereid is Canada of Canadese producten te boycotten om een eind te maken aan de zeehondenjacht. Een Nederlandse verbod zou ook een belangrijk signaal afgeven aan de overige EU lidstaten om ook een compleet Europees import- en handelsverbod op zeehondenbont en andere zeehondenproducten in te stellen. Bont voor Dieren meent dat een importverbod op zeehondenbont en andere zeehondenproducten een belangrijke bijdrage zou leveren aan het beëindigen van de totale commerciële zeehondenjacht.

Meer informatie:
dr. Joanna Swabe, senior beleidsmedewerker Bont voor Dieren, 020 676 66 00 of 0651 317 004

--

St. Bont voor Dieren

Postbus 92044

1090 AA Amsterdam


-