Ministerie van Defensie


---


---

Eerste delen noodhospitaal aangekomen

30-10-2005 15:11:00

De eerste militairen van het Nederlandse hulpdetachement zijn zaterdag gearriveerd in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

De 34 militairen werden op het vliegveld onthaald door de Amerikaanse vice-admiraal J. Stufflebeen, de hoogste verantwoordelijke voor de NAVO-operatie in het rampgebied.
Nederland is de eerste NAVO-lidstaat die op deze schaal actief is in Pakistan. Drie vliegtuigen, waarbij een C-130 Hercules van de Koninklijke Luchtmacht en twee ingehuurde Ilyushin´s, brachten naast de militairen ook onderdelen van een noodhospitaal van Mazar-e-Shariff naar Islamabad. De komende dagen zijn er meer vluchten om alle materiaal en de in totaal honderd man personeel over te brengen.

Zondag is het materiaal over de weg overgebracht naar de zwaar getroffen stad Bagh, ten noorden van Islamabad. Het veldhospitaal is afkomstig van het mariniersbataljon dat de afgelopen drie maanden verkiezingssteun leverde aan de ISAF-missie in Afghanistan. De NAVO weet niet hoeveel mensen er precies gewond zijn geraakt in het gebied. Volgens Stufflebeen liggen er 65 dorpen in de omgeving die allemaal zwaar getroffen zijn.

De Nederlandse eenheid staat onder leiding van majoor der mariniers T. Van der Lelie.