Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Wegens succes verlengd:

BOUWEN VOOR HET GELOOF

Verlenging expositie Architect Tepe (1840-1920) in Utrecht

TENTOONSTELLING t/m zaterdag 3 december 2005
In het laatste kwart van de negentiende eeuw bepaalde Alfred Tepe (1840-1920) het aanzicht van veel dorpen en steden in het bisdom Utrecht met ontwerpen voor een overweldigend groot aantal neogotische kerken. Tepe is tegenwoordig een vrij onbekende figuur, terwijl hij gedurende zijn leven werd gelijkgesteld met zijn tijd- en stijlgenoot Pierre Cuypers.

Na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853 bouwde men een flinke hoeveelheid nieuwe godshuizen. Kolossale kerkgebouwen schoten als paddestoelen uit de grond. In het bisdom Utrecht was de bouwmeester Alfred Tepe het meest gevierd. In de jaren tussen 1873 en 1905 bouwde Tepe letterlijk aan een oeuvre dat ruim 70 kerken omvatte, ontworpen in de neogotische stijl. In Utrecht zelf zijn onder meer de St. Martinuskerk en de Willibrorduskerk (1876-1877) van zijn hand. Deze laatste kerk is een van de mooiste voorbeelden uit zijn oeuvre. Deze rijzige kruisbasiliek vertegenwoordigt een van de voornaamste voorbeelden van de Utrechtse School in de neogotiek. De kerk ligt vrijwel geheel verscholen in de omringende bebouwing. Het bijzondere, bijna volledig bewaard gebleven interieur, komt voor de bezoeker dan ook als een volslagen verrassing. Bijna 15 jaar is er, onder leiding van restauratiearchitect Paul van Vliet en door aannemersbedrijf Jurriëns, hard gewerkt om deze kerk in oorspronkelijke luister te herstellen.

In de tentoonstelling Bouwen voor het geloof, architect Tepe in Utrecht worden vrijwel alle bouwwerken van Tepe in en om Utrecht in beeld gebracht, evenals die van zijn leerlingen. Verschillende originele tekeningen uit het Catharijneconvent en fotomateriaal uit het Utrechts Archief zijn te bezichtigen. Uit de tentoonstelling blijkt dat er in het verleden minder zorgvuldig met dit religieuze erfgoed is omgesprongen. Zo is de kerk aan de Biltstraat in de jaren '70 gesloopt en staat van het Andreasgasthuis alleen de voorgevel aan de Springweg nog overeind.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie waarin alle gebouwen van Tepe in Utrecht zijn beschreven en opgenomen op een overzichtelijk kaartje. Het boekje is voor E 5,- verkrijgbaar is aan de balie van Aorta.

Locatie: Achter de Dom 14
Toegang: gratis

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030)2321686, fax (030)2321390 Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur.

Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht