Ingezonden persbericht


Agenda openbare programmering Felix Meritis
November 2005

3 november
Club of Rome/Erasmus Liga
Wereldethiek en Duurzaamheid van Denken naar Doen Aanvang: 14.30 uur
Toegang: gratis
Aanmelden: bij Anne Marijke Geuzebroek, a.m.geuzebroek@planet.nl Debat

Op 21 juni jl. organiseerde de Club of Rome/Erasmus Liga in het Institute of Social Studies (Den Haag) een concentrisch debat over Wereldethiek en Duurzaamheid. Dit tweede concentrisch debat is een vervolg hierop met als kerndebaters prof. Jacqueline Cramer (Copernicus Instituut Utrecht), prof. Koo van der Wal (emeritus hoogleraar ethiek), prof. Klaas van Egmond (RIVM) en dr. Toos van Noordwijk-van Veen (Club of Rome).

Vier deskundigen, drs. David Vriesendorp (oud directeur Amnesty International), prof. Gerard Keijzers (Nijenrode), prof. Nico Schrijvers (Universiteit Leiden) en Wouter van Dieren (IMSA), zullen onder leiding van prof. Paul Rademaker (Club of Rome) reageren op de inbreng (papers en inleidingen, zie www.clubofrome.nl) van de kerndebaters.

Doel van het debat is het inzicht te verdiepen in de relatie tussen wereldethiek en duurzaamheid en tot mogelijke conclusies en aanbevelingen te komen hoe het thema ethiek en duurzaamheid operationeel kan worden en een niet weg te denken onderdeel kan worden van politiek en beleid.

De volgende stellingen en vragen staan tijdens dit debat centraal:
- Politiek en politieke filosofie stoelen op ethiek. Geeft de ethiek aangrijpingspunten voor een op duurzaamheid gericht beleid?
- Ethiek verwijst naar verantwoordelijkheid. Welke rol kunnen de civil society, de NGO's en het bedrijfsleven spelen in de duurzaamheids problematiek?
- Aktie berust op inzicht en gevoel van urgentie. Hoe kan de noodzakelijke actie bereidheid en het gevoel van urgentie vergroot worden?

Dit debat is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het NCDO.

3 november
Felix Meritis, Uitgeverij Lemniscaat, de Volkskrant, VPRO/Tegenlicht en NCDO 14e Globaliseringslezing door Kumi Naidoo: Globalisering van onderop Aanvang: 19.00 uur (film) / 20.30 uur (lezing)
Toegang: ¤ 12,50 / ¤ 9,50 met korting
Film & lezing

Kumi Naidoo is de directeur van het Zuid-Afrikaanse NGO-netwerk CIVICUS. Als echte grassroots activist heeft hij een lange staat van dienst. Begonnen als tiener in de anti-apartheidsbeweging is hij inmiddels de motor achter wereldwijde burgercampagnes, zoals White Band Day. Hij vertegenwoordigde de Civil Society in eigen persoon tijdens de VN Millennium top. Over het resultaat daarvan is hij buitengewoon teleurgesteld: "World leaders have missed a historic opportunity to take clear steps in the fight against poverty and towards sustainable human development. Instead they simply recycled, rehashed and repeated old promises."

Wat kunnen we doen om het tij te keren? Niet stilzitten in ieder geval en onze stem laten horen.

Voorafgaand aan de 14e Globaliseringslezing wordt de VPRO/Tegenlicht documentaire Jeffrey's aanpak: het einde van armoede? Deel 2 van het tweeluik 'Armoedebestrijders' vertoond (zie: www.vpro.nl/Tegenlicht).

3 november
NCRV
RONDOM TIEN
Aanvang: 22.00 uur
Toegang: gratis
Televisie

Wekelijkse live-televisie-uitzending van het journalistieke discussieprogramma met Cees Grimbergen. Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet, http://www.rondomtien.nl, of telefoonnummer 020 402 07 15.

7 november
Historisch Platform, Duitsland Instituut Amsterdam en Felix Meritis Van Adreas B. tot Mohammed B. Terreur en reacties - toen en nu Aanvang: 20.00 uur
Toegang: ¤ 10 / ¤ 7,50 (studenten en Historisch Platform donateurs) Voertaal: Engels
Debat

Het terrorisme dat wij lange tijd in Europa kenden, kwam veelal uit linkse hoek. De Rote Armee Fraktion in West-Duitsland is hiervan het bekendste voorbeeld, maar ook Nederland had zijn links-radicale activisten. Na de aanslagen op het World Trade Center in de Verenigde Staten en dichterbij de aanslagen in Madrid en Londen worden we geconfronteerd met een voor ons nieuw soort terrorisme, dat van de moslimfundamentalist. Er wordt koortsachtig gediscussieerd: hoe kunnen we deze stroming zo goed mogelijk bestrijden? En nog belangrijker hoe voorkomen we dat moslims radicaliseren en overgaan tot geweld?

De vraag rijst: is dit terrorisme, afgezien van de ideologische drijfveren van zijn aanhangers, zo wezenlijk anders dan het terrorisme dat wij in de jaren zeventig zagen? Of gaat het hier om een variatie van hetzelfde soort verschijnsel en kan het dus met een gelijke soort strategie worden bestreden? Wie zijn en waren de terroristen? Waarom besluiten zij over te gaan tot geweld? En kunnen er lessen getrokken worden uit de Duitse en Nederlandse ervaringen in de jaren zeventig als het gaat om het voorkomen en bestrijden van huidig terrorisme?

Onder leiding van Ido de Haan (Universiteit van Utrecht) zullen Klaus Weinhauer (Universiteit van Bielefeld), Antoine Verbij (publicist), Isabelle Duyvesteyn (Universiteit van Utrecht), Edwin Bakker (Instituut Clingendael) en Jacco Pekelder (Duitsland Instituut Amsterdam) in twee rondes debatteren over deze en andere vragen.

Deze bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie uit het Duitsland Programma Hoger Onderwijs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

10 november
NCRV
RONDOM TIEN
Aanvang: 22.00 uur
Toegang: gratis
Televisie

Wekelijkse live-televisie-uitzending van het journalistieke discussieprogramma met Cees Grimbergen. Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet, http://www.rondomtien.nl, of telefoonnummer 020 402 07 15.

12 november
Arti & Tulipani i.s.m. Felix Meritis
Amsterdam Theaterstad - van Stadsschouwburg via het margetheater naar het kamertoneel Tijden: 12.30 17.00 uur
Prijs: ¤ 47,50
Reserveren: www.cultuurexcursies.nl
Excursie

Deze excursie begint met een uitgebreide rondleiding door de Stadsschouwburg aan het Leidseplein, waarbij een kijkje achter de coulissen wordt gegund. Hier werden toneelcarrières gemaakt of gebroken: Louis Bouwmeester, Willem Royaards, Eduard Verkade, Albert van Dalsum, August Defresne, de ´grand dame van het toneel´ Mary Dresselhuys en vele anderen. Vanuit de Stadsschouwburg wandelt u vervolgens met uw gids in de voetsporen van de theatergeschiedenis door Amsterdam. In Amsterdam vormden de rederijkerskamers De Egelantier en Het Wit Lavendel met hun 'spelen van sinne' en 'tableaux vivants' het begin van de theatergeschiedenis. Met Samuel Coster, Gerbrandt Adrianszoon Bredero en niet in de laatste plaats de 'Hollandsche Shakespeare' Joost van den Vondel, beleefde het toneel een eerste bloeiperiode in de Gouden Eeuw. Ook al probeerden de calvinistische predikanten de dramatische kunst in de kiem te smoren in 1638 verrijst aan de Keizersgracht de eerste Stadsschouwburg waar Vondels Gijsbrecht van Aemstel zijn wereldpremière beleeft. Met de Aktie Tomaat in de Stadsschouwburg in 1969 verandert het theaterlandschap in Nederland ingrijpend: er ontstaan nieuwe vormen van theater later onder de noemer margetheater samengevat- waarbij het Shaffy Theater in Felix Meritis in die tijd de spin in het web vormde. In Felix Meritis krijgt u een uitgebreide rondleiding. Theater vond ook vaak plaats in particuliere huizen. Laat u daarom aan het einde van de excursie betoveren door het enige overgebleven kamertoneel in Europa: het kamertoneel van baron van Slingelandt uit 1781 in het Theatermuseum. De 14 complete decors van het Slingelandt toneel zijn een model van de decors van de achttiende-eeuwse Stadsschouwburg op het Leidseplein in Amsterdam.

16 november
Stichting Kamermuziek Amsterdam (KAM)
Ives Ensemble Voorwaarts!
Aanvang: 20.15 uur
Toegang: ¤ 20,50 / ¤ 17,- (vrienden KAM) / ¤ 15,- (vrienden van de Nederlandse Kamermuziek) Muziek

Voorwaarts, en niet vergeten! In dit themaprogramma wordt gemarcheerd. Van voor naar achter, van links naar rechts. Marsen, overwegend in één maatsoort, maar in alle soorten en maten. Die van Charles Ives komen overduidelijk uit de traditie van John Philip Sousa voort. Echter, Ives zou geen Ives heten als hij niet zijn eigen anarchistische werkwijze erop loslaat. In zijn Zehn Märsche um den Sieg zu verfehlen transformeert Mauricio Kagel het genre tot een antimilitaristisch wapen om oorlogen te laten mislukken. De Six Marches van de Ier Gerald Barry spelen het klaar om het strijkkwartet in driekwartsmaat te laten marcheren. Het programma wordt gecompleteerd met de Silver Jubilee March van Christopher Fox, Arnold Schönbergs Die Eiserne Brigade, de Marsch and Variations van Stefan Wolpe en de klassieker van Hanns Eisler, Vorwärts und nicht vergessen!

17 november
De Bezige Bij
Wereldpremière nieuwe boek Karen Armstrong
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: ¤ 10,-
Boekpresentatie

In haar nieuwe boek De grote Transformatie. Het begin van onze religieuze tradities beschrijft de wereldberoemde auteur Karen Armstrong de cruciale periode in de geschiedenis waarin de vier grote wereldgodsdiensten zijn ontstaan.

In de periode van de negende tot ongeveer de tweede eeuw voor Christus creëerden de bevolkingen van vier afzonderlijke streken in de wereld de religieuze en filosofische tradities die tot op de dag van vandaag de mensheid vormen en voeden: het confucianisme en daoïsme in China, hindoeïsme en boeddhisme in India, monotheïsme in Israël, en het filosofische rationalisme in Griekenland.

Historici noemen deze periode de 'Spiltijd vanwege de centrale rol die deze inneemt in de spirituele ontwikkeling van de mensheid. In haar nieuwe boek volgt Karen Armstrong de ontwikkeling van deze periode, waarbij ze de bijdragen onderzoekt die uiteenlopende figuren eraan leverden als Boeddha en Socrates, Confucius en Ezekiel.

Armstrong toont aan dat hoewel er ook verschillen waren, er vooral opmerkelijk veel overeenstemming was binnen de religies en filosofieën: alle drongen ze aan op het belang van compassie boven haat en geweld. Het ging er de wijzen van deze cruciale periode in de menselijke ontwikkeling niet zozeer om de doctrines en vaste regels van één bepaald geloof te omhelzen, maar om te leven zonder geweld en met gevoel voor anderen. Religie was compassie, volgens deze wijzen. Armstrong laat zien wat deze gelijkenis zegt over de religieuze impuls en zoektocht van de mens. En ze gaat verder dan spirituele 'archeologie'. Ook onderzoekt ze hoe deze oeroude overtuigingen een instructieve en prikkelende uitdaging kunnen zijn voor de manier waarop wij nu religie beleven en toepassen.

De grote transformatie is een ontdekkingsreis naar de vroege ervaringen van de mensheid, hun verlangens, zelf opgelegde plichten en inspirerende oplossingen. Geschreven in de kenmerkende Armstrong-stijl, erudiet en uiterst toegankelijk, is dit boek een fascinerende analyse van de religieuze en filosofische wortels van de menselijke beschaving.

Karen Armstrong is een van de meest vooraanstaande commentatoren op het gebied van religie. Zij is de auteur van bestsellers als Een geschiedenis van God (1993), De strijd om God (2000), Islam (2000) en De wenteltrap (2004). Haar werk is vertaald in veertig talen. Sinds 11 september 2001 is ze een veelgevraagde deelnemer aan conferenties en panels over de hele wereld.

17 november
Stichting Kamermuziek Amsterdam
Spotlights: Stephen Sonheim 75 jaar
Aanvang 20.15 uur
Toegang ¤ 22,50 / ¤ 19,- (vrienden KAM) / ¤ 15,- (vrienden van de Nederlandse Kamermuziek) Muziek

In de Spotlights concerten, georganiseerd in samenwerking met Stichting Het 20ste-eeuwse Lied, wordt steeds een specifiek onderwerp uitgelicht: een portret van een componist of van een schrijver die componisten heeft geïnspireerd.

Stephen Sondheim, wereldberoemd als componist van Sweeney Todd en tekstschrijver van West Side Story, wordt dit jaar 75 jaar. De intieme sfeer van zijn songs wordt neergezet in een enscenering van de Canadese regisseur Brent Krysa. Monique Scholte en Terence Mierau staan garant voor een swingende uitvoering van een selectie uit het werk van Sondheim. Het programma wordt ingeleid door René Boogaard; één van de grootse Sondheimkenners van Nederland. Zoals de originele arrangementen aangeven zal de begeleiding door twee pianisten worden uitgevoerd. Monique Scholte, mezzosopraan
Terence Mierau, tenor
Marcel Worms en Reinild Mees, piano
Brent Krysa, regie
René Boogaard, inleiding

18 november
International Institute for Asian Studies (IIAS)
Skyscrapers and Sledgehammers: Urban Renewal in China Aanvang: 17.00 uur
Voertaal: Engels
Toegang: gratis
Reserveren: verplicht via IIAS, (071) 527 22 27
Lezing

"The future China is the moment's most compelling conundrum; its outcome involves all of us there are no 'outsiders'. For us, the occasion to participate in the definition of een one pixel of the new tableau seemed like a duty." Rem Koolhaas in Content

De jaarlijkse IIAS lezing wordt dit jaar gegeven door Rem Koolhaas, winnaar van de Pritzker Architecture Prize. Na de lezing zullen de internationale specialisten Xing Ruan, Shiling Zheng en Anne-Marie Broudehoux discussiëren over de huidige stedelijke ontwikkelingen in China.

Rem Koolhaas is één van de belangrijkste Nederlandse architecten en één van de partners van Office for Meropolitan Architecture (OMA); een toonaangevend internationaal bureau voor hedendaagse architectuur, urbanisme en culturele analyses. OMA heeft onder andere gewerkt aan stedelijk onderzoek voor de Central Business District in Beijing, waar zij op dit moment het grootste project ooit bouwt: het nieuwe hoofdkantoor van China Central Television (CCTV) van 553.000 m2.

Xing Ruan (Australië) is professor in de architectuur aan de Universiteit van New South Wales. Xing Ruan heeft wereldwijd gepubliceerd over China's moderne en hedendaagse architectuur, waaronder New China Architecture (2005)

Shiling Zheng (China) is professor in de architectuur aan de Tongji Universiteit en hoofd van de Shanghai Architectural Society. Shiling Zheng is één van de leidende architecten en theoretici in China. Eén van zijn publicaties is The Architecture Criticism (2001).

Dr. Anne-Marie Broudehoux (Canada) is universitair hoofddocent aan de Universiteit van Quebec en auteur van The Making and Selling of Post-Mao Beijing (2004).

21 november
Kurdische Nationale Bibliotheek en Archief
De EU en de democratische ontwikkeling in Turkije
Aanvang: 19.30 uur
Toegang: gratis
Discussie

Op 3 oktober 2005 begonnen de toetredingsonderhandelingen tussen de Europese Unie en Turkije. Een snel resultaat is niet te verwachten en waarschijnlijk zal het nog zeker 10 jaar duren voordat de onderhandelingen, waarvan de uitkomst onzeker is, kunnen worden afgerond. Intussen heeft het hele proces wel geleid tot diepgaande discussies in zowel Turkije als Europa met betrekking tot de toekomst van de Turkse staat. De bevolking van Turkije en Turks Koerdistan zijn in meerderheid voor toetreding tot de EU omdat dit het democratiseringsproces vooruit zal stuwen en de mensenrechtensituatie verbeteren. Ook op economisch gebied zien veel mensen voordelen. Maar er is ook tegenstand; dit verzet komt vooral uit de hoek van de conservatieven en de geheime staat. Jarenlang hebben deze groepen van de conflicten en oorlogen geprofiteerd en zij zijn bang dat de toetreding tot de EU ten koste zal gaan van hun macht en hun verdiensten. Eerst werd het communisme gebruikt als vijandsbeeld om de democratisering op afstand te houden, na de val van de muur werd deze rol toebedeeld aan de Koerden. Nu de Koerden blijven vasthouden aan een koers van vrede en democratisering is de Turkse staat gedwongen om over haar eigen rol en ook de toekomst van de Koerden te discussiëren. Dit betekent dat een aantal taboes nu doorbroken wordt. Zelfs premier Erdogan moest in Diyarbakir erkennen dat er een Koerdische kwestie bestaat, en dat er fouten zijn gemaakt. Voor het eerst wordt er openlijk over de Koerden en de Armeniërs gesproken. Om het tij te keren zetten de conservatieve krachten het nationalisme in. De laatste maanden zijn er een aantal provocaties geweest die tientallen mensen het leven hebben gekost. Ook wordt de massamoord op de Armeniërs aan het begin van de vorige eeuw nog steeds ontkend.

Ook Europa is gedwongen aan deze discussies deel te nemen omdat de Koerdische kwestie niet los te zien is van de democratisering in Turkije. Toch zijn de standpunten van de verschillende Koerdische stromingen in Europa maar beperkt bekend. In de laatste jaren heeft de Koerdische civil society een enorme vlucht genomen. Er zijn talrijke platforms en partijen ontstaan, en de onderwerpen die worden besproken variëren van een gevorderde democratisering tot de rechten van de vrouwen. Een groeiend aantal mensen neemt deel aan deze discussies die tot een verhoogd bewustzijn hebben bijgedragen. Maar hoe liggen deze discussies precies en waar staan de verschillende spelers op dit veld? Er is meer interesse voor de vermeende "dreiging" van de Islam en de economische aspecten dan voor democratisering, mensenrechten en een blijvende verandering. Om tot deze verdieping te komen heeft de Kurdische Nationale Bibliotheek en Archief (KNBA) een aantal sprekers uitgenodigd deel te nemen aan een paneldiscussie onder leiding van Oktay Aslan:

Akin Birdal, hij is de voormalige voorzitter van de Mensenrechten Vereniging IHD en actief in vele democratische platforms en civil society organisaties. Hij kreeg wereldwijd bekendheid door de moordaanslag die in de jaren 90 op hem is gepleegd. Akin Birdal is nog steeds politiek actief en heeft een deskundige kijk op de relatie tussen Turkije en de EU.

Osman Baydemir, hij is de burgemeester van Diyarbakir de grote Koerdische metropool in het Zuid Oosten. Hij kan veel vertellen over de rol van Diyarbakir in de democratiseringsbeweging, en is deskundig op het gebied van bestuurlijke vernieuwing en democratisering. Doormiddel van nieuwe wetten hebben mensen als Baydemir meer macht gekregen. Hij is voorzitter van een vereniging van 37 Koerdische gemeenten waarvan de vertegenwoordigers door de Koerden zelf zijn gekozen. Baydemir is voormalig voorzitter van de mensenrechten vereniging IHD en lid van het Democratisch Platform Diyarbakir.

Vanuit de Nederlandse politiek zijn Harry van Bommel (lid van de Eerste Kamer voor de SP en woordvoerster buitenland, o.v.), Arie Oostlander (voormalig CDA Europarlementslid, o.v.), Joost Lagendijk (europarlementariër GroenLinks, lid gemengde Parlementaire commissie EU Turkije), Lousewies van der Laan (woordvoerster Buitenlandse en Europese Zaken D'66, o.v.) en Turkije/Koerdistan deskundige Guido van Leemput uitgenodigd mee te praten over de volgende vragen:


1) Hoe groot schatten de panelleden de dreiging in van het groeiende nationalisme in Turkije met betrekking tot de onderhandelingen voor EU lidmaatschap?
2) Hoe kan de democratisering van Turkije worden aangedreven zowel vanuit Europa als ter plaatse?
3) Hoe moeten we tegen de huidige ontwikkelingen aankijken vanuit Istanbul, Diyarbakir en Europa. En ook vanuit het perspectief van de civil society in Turkije Koerdistan?
4) Heeft Turkije een toekomst als de onderhandelingen spaak lopen, en hoe zal die toekomst er dan uitzien? Wat zal het effect zijn op de Koerdische kwestie?

Voor deze bijeenkomst is subsidie verleend door het NCDO en de Haella Stichting.

24 november
Forum voor Europese Cultuur (FEC)
'Plato's fundamentalistische aanval op de democratie' door Gerard Koolschijn Aanvang: 20.00 uur
Toegang: ¤ 12,00
Lezing

Plato's werk is een fanatieke poging het gelijk van een persoonlijke overtuiging te bewijzen. Als belichaming van dat gelijk schiep hij een van de grootste literaire figuren uit de geschiedenis: de martelaar Sokrates, uitgelachen en gedood door de Atheense democraten. Meer dan de helft van Plato's geschriften bevat een felle aanval op de democratische samenleving. Tegenover de amorele levenshouding van de massa stelt Plato zijn eigen religieus-fundamentalistische psychologische en politieke theorieën, die hij beschouwt als een laatste redmiddel voor de wereld en een uiterste poging het democratische streven naar gelijke rechten, vrije behoeftenbevrediging en blinde economische groei te stoppen.

Voor meer informatie zie: www.forumeuropesecultuur.nl

26 november
Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) & de Nederlandse Programma Stichting (NPS) Iriscope
Voertaal: Engels
Aanvang: 10.30 uur
Toegang: gratis
Reserveren: Iriscope@commundial.com Vooraf aanmelden (naam en functie) is verplicht. Bijeenkomst

Tijdens de Iriscope-bijeenkomst wordt een selectie vertoond van multiculturele tv-programma´s die wedijverden om de Prix Europa Iris (16-23 oktober, Berlijn). Programmamaker en publicist Tessa Boerman zal de films inleiden en de makers na elke vertoning interviewen.

26 november
Newropeans
Grand Prix Newropeans 2005
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis
Verkiezingen & prijsuitreiking

Jaarlijks worden de Newropeans prijzen uitgereikt aan personen bedrijven en instellingen die zich in het afgelopen jaar verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van de Europese democratisering, integratie of eenwording. De prijs, die in verschillende categorieën wordt uitgereikt, is een initiatief van de in Parijs gevestigde denktank Europe 2020 opgericht door Franck Biancheri. Dit jaar vindt voor het eerst de uitreiking met aansluitend feest plaats in Nederland. Lezers van het Newropeans Magazine en van Forum 2020 hebben de afgelopen tijd de genomineerden voorgedragen in de categorieën politiek, informatie, jeugd/educatie, dienstverlening, culturele projecten en mensen. De verkiezing zelf geschiedt door middel van een beveiligde internet stemprocedure door leden en belangstellenden die zich daarvoor aangemeld hebben. Ga nu nog naar de website www.newropeans.org en stem mee!

29 november
Mama Cash
She gives back: Vrouwen en diasporische filantropie Aanvang: 19.30 uur
Toegang: ¤ 5,- / ¤ 3,50 voor 65+, Stadspas (Amsterdam e.a.), Studenten, CJP Reserveren: (020) 6893634 of info@mamacash.nl t.a.v. Joyce van Riessen & Linda von Winckelmann Discussie

De opkomst van de vrouwelijke filantroop is inmiddels geconstateerd, maar filantropie wordt in de publieke sfeer in Nederland nog regelmatig beschouwd als iets wat is voorbehouden aan witte rijke mensen (mannen). Dat is jammer, want filantropie vanuit de diaspora is al jaren een realiteit, ook in Nederland. Belangrijk onderdeel van diasporische filantropie is het fenomeen remittances: geld dat migranten verdienen door in het buitenland te werken en terug te sturen naar 'huis'. En naast remittances zijn er meer geefpraktijken.

Er wordt nog weinig gerefereerd aan de rol van ZMV (zwarte, migranten en vluchtelingen) vrouwen in deze vorm van filantropie. Dit geldt zeker voor de Nederlandse context; er is op dit onderwerp nauwelijks een genderperspectief of een koppeling van gender en etniciteit. Ook over de rol per generatie is te weinig bekend. Hierdoor missen we veel informatie en kennis op een moment dat migrantenvrouwen op mondiaal niveau steeds vaker economisch zelfstandig en kostwinner zijn. Kortom: kennisontwikkeling op dit vlak is nodig.

Reden voor Mama Cash een onderzoek te starten en de verdiensten van deze vrouwen onder de aandacht te brengen. Mama Cash heeft enkele vrouwen uitgenodigd om hun ervaringen met het publiek te delen. Samira Abbos presenteert de avond en Marjan Sax, Funda Müjde en Bad Brya zorgen voor een scherpe, komische en muzikale noot.

She gives back stelt de ervaringen van ZMV vrouwen centraal en hoe zij invulling geven aan diasporische filantropie. Tijdens deze paneldiscussie komen onderwerpen aan bod als geldstromen, vormen van organiseren en geven. Ook wordt ingegaan op de motieven van vrouwen om geld te sturen en de verschillende manieren waarop zij zich ten dienste stellen voor positieve maatschappelijke veranderingen. Wat hopen zij ermee te bereiken? En wat betekent dit voor de positie van vrouwen, zowel aan de gevende als aan de ontvangende kant?

Vervolgens wordt ingegaan wat dit betekent voor ontwikkelingssamenwerking in de 21ste eeuw en welke kansen zich voordoen voor de positie van vrouwen. Daarbij zal een tweede panel vanuit een politiek, wetenschappelijk, commercieel/zakelijk en filantropisch perspectief ingaan op strategische keuzes die men in de toekomst zal moeten maken.

Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door Levis Strauss en Novib.

30 november
Felix Meritis, Dommelsch en NCRV's Ongekend Talent Café Cultuur Prijs
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis
Prijsuitreiking

In de 4e editie van de Café Cultuur Prijs staat het thema Het café als podium centraal en luidt de opdracht: "Geef je muzikale kijk op de maatschappij". De winnende muzikale inzending wordt 30 november bekend gemaakt tijdens de feestelijke officiële prijsuitreiking in Felix Meritis. Op deze avond worden de genomineerde inzendingen door moderator Jeroen Busscher (directeur Malgil) en de jury, bestaande uit Ad Visser, Raymzter en Frederique Spigt, gepresenteerd en worden de winnaars bekendgemaakt. De hoofdprijs is een live-tour in bekende Dommelsch cafés én een optreden in Felix Meritis, de eerste en oudste concertzaal van Nederland. Ook is er natuurlijk live muziek van DJ Git Hyper. De avond is toegankelijk voor deelnemers, familie, vrienden, muziek- en tekstliefhebbers, pers en andere belangstellenden.

Voor meer informatie zie: www.cafecultuurprijs.nl

Felix Meritis
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
tel. 020 626 23 21
fax 020 624 93 68
felix@felix.meritis.nl

Reserveren: tel 020 623 13 11 of e-mail: receptie@felix.meritis.nl Voor actuele programma-informatie: www.felix.meritis.nl Reserveren bij Felix Meritis, tenzij anders vermeld.