Gemeente Lisse

20-10-2005 Programmabegroting 2006: positieve vooruitzichten

Op donderdag 3 november 2005 vergadert de gemeenteraad van Lisse over de Programmabegroting 2006. Vorig jaar om deze tijd stond de gemeente Lisse er niet zo florissant voor. Een ingrijpende financiële schoonmaak heeft ertoe geleid dat de vooruitzichten nu weer positief zijn.

Na de opschoning van projecten en de kritische beoordeling van een aantal reserves en voorzieningen is uiteindelijk een flink bedrag vrijgekomen. Daar komt bij dat de algemene uitkering die de gemeente van het rijk ontvangt, dit jaar aanmerkelijk hoger uitvalt. Als gevolg hiervan is er in 2006 meer ruimte voor zaken als wegenonderhoud en jeugdbeleid, en stelt het college van burgemeester en wethouders de raad voor de belastingtarieven met niet meer dan de trendmatige drie procent te verhogen. Voor het komende jaar is een sluitende begroting opgesteld. Daarbij is per programma een aantal vaste vragen beantwoord: wat willen we bereiken, wat gaan we ervoor doen en wat mag het kosten? De gemeente Lisse begint 2006 dus met een schone lei en gaat het nieuwe begrotingsjaar vol vertrouwen tegemoet.

Kadernota: basis voor begroting
Voor de vaststelling van de begroting volgt de gemeenteraad dit jaar een nieuw traject. Zo vonden er eind juni voor het eerst algemene beschouwingen plaats, die voorheen aan de orde kwamen bij de behandeling van de begroting. Daarbij boog de raad zich over de Kadernota 2006 die een voorschot nam op de begroting voor het komende jaar. Gelet op de financiële problemen in de achterliggende periode en de daarop volgende bezuinigingen, werd kritisch gekeken naar de prioriteitstelling en de mogelijkheden voor nieuw beleid. Verschillende fracties hebben bij deze gelegenheid aandachtspunten benoemd die zij in de definitieve begroting graag veranderd zouden zien. Dit betrof onder meer de programmas zorg en welzijn, lokale volksgezondheid, cultuur en recreatie en volkshuisvesting. Het college heeft deze aanbevelingen overgenomen in de begroting voor 2006 zoals deze nu op tafel ligt. Deze voorbereidende fase zal er waarschijnlijk toe leiden dat er als de aandachtspunten correct zijn overgenomen over de begroting voor 2006 niet meer uitgebreid gediscussieerd hoeft te worden.

Belastingen: geen ingrijpende verhogingen
De overheid heeft het voornemen om bij de OZB het gebruikersdeel voor woningen te laten vervallen. De inkomsten die gemeenten op deze manier mislopen, worden gecompenseerd via een Algemene Uitkering door het rijk. De verdeelsleutel die het rijk daarbij hanteert, levert een aantal gemeenten een voordeel op. Ook de gemeente Lisse behoort tot deze voordeelgemeenten; de exacte omvang van het voordeel moet echter nog duidelijk worden. Vooralsnog is bij het vaststellen van de OZB-tarieven uitgegaan van een verhoging van de tarieven die daarvoor in aanmerking komen van maximaal drie procent. Dit is in lijn met de geldende trend op dit terrein. Eigenaren van woningen betalen als de raad daarmee instemt- 1,87. Voor niet-woningen bedragen de tarieven 2,71 voor gebruikers en 3,35 voor eigenaren per 2.500,- economische waarde van de onroerende zaak.

De tarieven voor afvalstoffenheffing en reinigingsrecht blijken kostendekkend te zijn en blijven onveranderd. Als gevolg van een financiële meevaller van ruim 400.000,- (de gemeente Lisse won samen met enkele partners een langlopend conflict over tarieven met vuilverwerker Essent) wordt het bovendien mogelijk om op meer plekken in de gemeente containers voor papier, glas en kleding ondergronds te brengen. Doel van deze zogenoemde milieuparkjes is om het zwerfvuil terug te dringen, het aangezicht te verbeteren en meer afval op één plek in te zamelen. De afvalstoffenheffing bedraagt in 2006 voor eenpersoonshuishoudens 184,08 en voor meerpersoonshuishoudens 266,88. Het rioolafvoerrecht wordt verhoogd met 5,52 in 2006 en komt daarmee op 113,88. De hondenbelasting stijgt in 2005 met drie procent. Daarmee zal het tarief voor het in bezit hebben van een hond in 2006 67,44 bedragen en voor elke volgende hond 104,76.