betalen: 0 authentiek: ja log: 20051025:11:12 terminator RUG.SCR lead_org: Donderdag 3 november wordt de Wolters-Noordhoff Academieprijs 2005 uitgereikt aan oud-RUG-student Jord Schaap. Zijn doctoraalscriptie Het recht om te waarschuwen is als beste door een jury van zes hoogleraren beoordeeld afz: Rijksuniversiteit Groningen

'Koningin Wilhelmina was absoluut geen radioamateur'

Uitreiking prijs voor beste RUG-scriptie

Datum: 25 oktober 2005

Donderdag 3 november wordt de Wolters-Noordhoff Academieprijs 2005 uitgereikt aan oud-RUG-student Jord Schaap. Zijn doctoraalscriptie 'Het recht om te waarschuwen' is als beste door een jury van zes hoogleraren beoordeeld uit 48 ingezonden scripties van RUG-studenten. Schaap onderzocht de wijze waarop de thema's jodenvervolging en vernieuwing aan bod komen in de oorlogstoespraken van koningin Wilhelmina via de radio.

De scriptie wordt door uitgeverij Wolters-Noordhoff in boekvorm uitgebracht. Daarnaast wint de auteur een geldbedrag van EUR 2.500,-. De prijs wordt overhandigd door Frans Zwarts, rector magnificus van de RUG, en Arjen Holl, algemeen directeur van Wolters-Noordhoff. Een eervolle vermelding is er voor de scriptie van Bas van Tiggelen, getiteld GM: kun je dat eten? Gezondheidsrisico's van gentech-voedsel.

`Oorlogskoningin'

Jord Schaap (24) studeerde in 2003 af in de Communicatie- en Informatiewetenschappen. Hierna volgde hij de Europese masteropleiding Euroculture aan de RUG. Momenteel is hij werkzaam bij de Europese afdeling van de Partij van de Arbeid als publieksvoorlichter. Centraal in de scriptie van Jord Schaap staat de vraag: wat wist koningin Wilhelmina over het lot van de joden? Het beeld van Wilhelmina is dat van een sterke vrouw die met een gebalde vuist voor de microfoon staat en volk en vaderland krachtig toespreekt. Uit de historische reconstructie van Schaap blijkt dat de koningin duidelijk wist hoe het koningshuis macht kon uitoefenen via de radio. Ze dacht goed na over wat ze zei. Tijdens het onderzoeksproces stuitte Schaap op interessante bevindingen, die deels in tegenspraak zijn met onderzoekingen van officiële Wilhelmina-biograaf Cees Fasseur. In zijn scriptie probeert Schaap de waarheid achter de `oorlogskoningin' Wilhelmina te schetsen.

Mediabewust

Vanuit een communicatiewetenschappelijk perspectief laat de auteur zien dat Wilhelmina een sterk mediabewuste koningin was, die zich de waarde van de radio al vroeg realiseerde, ook al was ze wat langdradig en retorisch niet uitzonderlijk begaafd. Omdat haar het initiatief na haar vlucht naar Engeland uit handen was geslagen, besteedde ze veel aandacht aan de naoorlogse ontwikkelingen, waarvan ze de agenda wenste te bepalen. Tijdens de oorlog vond ze het belangrijker zich te richten op het hele volk dan op subgroepen. Dat had ze gemeen met grote leiders als Churchill en Roosevelt.

Wolters-Noordhoff Academieprijs

De Wolters-Noordhoff Academieprijs is in het leven geroepen door Wolters-Noordhoff en de Rijksuniversiteit Groningen. Eenmaal in de twee jaar wordt deze prijs uitgereikt aan de beste doctoraalscriptie die in die periode aan de RUG is geschreven. De prijs bestaat uit een boekuitgave van de scriptie en een geldbedrag. Dit jaar zal de prijs voor de negende en laatste keer worden uitgereikt.

Wolters-Noordhoff

Wolters-Noordhoff is in Nederland een toonaangevende uitgever van leermiddelen en aanbieder van multimediale leeroplossingen voor het onderwijs (van basisschool tot universiteit), voor de lerende werknemer en voor thuis. Het bedrijf is gevestigd in Groningen en Houten en heeft ca. 450 medewerkers. Wolters-Noordhoff BV is een dochteronderneming van Wolters Kluwer NV; het bedrijf maakt deel uit van de divisie Wolters Kluwer Education. Voor meer informatie zie: www.wolters-noordhoff.nl