Ingezonden persbericht


S H O

Samenwerkende

Hulporganisaties

Distributie tenten eerste prioriteit bij hulpverlening

Utrecht, 26 oktober 2005

De lidorganisaties van de SHO zijn volop bezig zoveel mogelijk tenten te distribueren in het getroffen gebied. Duizenden tenten worden zowel per helikopter als over de weg getransporteerd. Veel tentenleveranciers in de regio werken op volle toeren. Novib/Oxfam werken aan een tunneltent, als tijdelijke oplossingen voor het schrijnende tekort aan onderkomens voor de miljoenen dakloze slachtoffers. Het Nederlandse Rode Kruis heeft 2000 tenten besteld. Mensen in Nood/Cordaid heeft in totaal in Turkije en Pakistan 4200 tenten ingekocht, 2800 stuks hiervan zijn al geleverd in Pakistan. Een lokale Pakistaanse tentenmaker van Kerkinactie en ICCO levert 300 winterbestendige tenten per dag. Volgens de VN zijn naar schatting 300.000 tenten nodig om dakloze mensen te beschermen tegen de naderende winter.

Daarnaast delen de SHO-organisaties allerlei hulpgoederen uit zoals dekens, warme kleding, toiletartikelen, keukengerei en keukensets. Ook wordt in tijdelijke veldhospitalen en door medische teams medische hulp verleend aan mensen. In de regio van Muzaffarabad en Balakot wordt schoon drinkwater uitgedeeld. Unicef is een mazelencampagne gestart dat zich richt op 4 miljoen kinderen 3000 tot 5000 kinderen zijn inmiddels gevaccineerd. De verwachting is dat binnen 20 dagen alle 4 miljoen kinderen gevaccineerd zijn.

De omvang van de ramp is enorm. Volgens de VN is de situatie in Pakistan erger dan de humanitaire ramp na de tsunami in Zuidoost Azië. Het officiële dodental van de aardbeving ligt op 53.000 maar wordt geschat op 80.000 mensen. Naar alle waarschijnlijkheid zijn meer dan 3,3 miljoen mensen dakloos geworden en zijn er 75.000 gewonden. Van de totale populatie in het getroffen gebeid is 50 % van de mensen onder de 18 jaar. In veel afgelegen gebieden is nauwelijks medische hulp voorhanden en overlijden nog altijd mensen aan hun verwondingen. Volgens Nederlandse hulpverleners ter plekke is er sprake van een logistiek nachtmerrie en wordt het een race tegen de klok om de levens van mensen te redden. De angst is dat met de winter in aantocht duizenden niet op tijd zullen worden bereikt en alsnog zullen sterven.

De SHO heeft giro 800800 geopend voor alle donaties ten bate van de slachtoffers van Afghanistan, Pakistan en India. Op de website www.giro800800.nl kan het Nederlandse publiek op de hoogte blijven van het verloop van de Nationale Actie en de hulpverlening door de SHO-organisaties.

****



Ingezonden persbericht