Provincie Limburg

Landbouw is volop in beweging Symposium voor agrarische sector en overheden

De landbouwsector is in beweging. Agrarisch ondernemerschap vraagt om nieuwe vormen van samenwerking, kennisuitwisseling, innovatie, inspelen op trends en maatschappelijke vragen, kortom: kansen grijpen waar die zich voordoen. Taak voor de overheid (Provincie en gemeenten, maar ook gebiedscommissies) is, om de sector daarin zo goed mogelijk te ondersteunen. In de praktijk vergt dat ook van overheden creativiteit. Praktijkgerichte kennisuitwisseling tussen ondernemers, adviseurs, overheden en andere betrokkenen bij Platteland in uitvoering kan daarbij helpen. Tijdens een symposium Landbouw in beweging op 3 november in Venray komen verschillende trends, bewegingen en de zogeheten afwaartse beweging van de intensieve veehouderij in toelichtingen aan bod.

In het ochtendgedeelte licht gedeputeerde Ger Driessen de belangrijkste ontwikkelingen in de Limburgse landbouw toe. Vervolgens staat de Agrifoodbusiness centraal. Rinus van de Waart (Knowhouse) gaat in op het grote belang van deze bedrijfstak voor de Limburgse landbouw. Daarna laat Rutger Lommerse (directeur Veiling ZON) Greenport Venlo zien als goed voorbeeld van hoe de agribusiness in de praktijk werkt. De middag handelt over de zogenoemde afwaartse beweging van de intensieve veehouderij. Hiermee wordt gedoeld op het beoogde vertrek van intensieve veehouderijbedrijven die liggen in de extensiveringsgebieden. Dat is een belangrijk onderdeel van het Reconstructieplan Noord- en Midden-Limburg. De Provincie heeft hiervoor deze maand een financiële regeling opengesteld. Om die afwaartse beweging op gang te krijgen is het aanwijzen van nieuwe vestigingsplekken in landbouwontwikkelingsgebieden cruciaal; hierbij hebben gemeenten een belangrijke rol. Het Reconstructieplan gaat ervan uit dat in de hele planperiode (2004-2015) ongeveer 50 toekomstgerichte bedrijven uit extensiveringsgebieden zouden willen verplaatsen naar landbouwontwikkelingsgebieden. Ruud Verheijen, Provincie Limburg, geeft een korte schets van de mogelijkheden binnen de intensieve veehouderij. Gé Backus (Landbouw Economisch Instituut) laat zien hoe de aangewezen landbouwontwikkelingsgebieden zo goed mogelijk benut kunnen worden; daar is plaats en is uitbreiding mogelijk. Henk Ullenbroeck, Arcadis, laat dit aspect zien. Wethouder Hans Teunissen van Venray is al volop bezig geweest met het verplaatsen van agrarische ondernemers in zijn gemeente en zal verder ingaan op de cultuurverandering die een gemeente kan teweegbrengen. Hoe prikkelen we ondernemers en ambtenaren om samen aan tafel te zitten en te zorgen voor een goede verplaatsing? Als laatste zal Mat Crijns, Meeùs, ingaan op de kernrandproblematiek. Hij draagt oplossingen aan, maatwerk en samenwerken zijn de sleutelwoorden.

Deze dag is om te informeren, te stimuleren en ideeën uit te wisselen. Zon honderd belangstellenden uit de agrarische sector, gebiedsbureaus en overheden nemen aan deze dag deel. De dag wordt voorgezeten door Simone van Trier.
Belangstellenden kunnen voor meer informatie bellen met de Provincie Limburg, Diandra Hupkens, (043) 389 77 16 of da.hupkens@prvlimburg.nl

26-10-2005 09:23