ISO 9001:2000

Derde-Kamerleden geven gastlessen op scholen in Noord-Holland

Jongens mogen de klas niet in!

30 Derde-Kamerleden uit ontwikkelingslanden zullen op donderdag 3 november gastlessen geven aan leerlingen van het Herman Wesselink College in Amstelveen en op het Haarlemmermeer Lyceum in Hoofddorp. De Kamerleden komen uit ontwikkelingslanden als Indonesië, India, Oeganda, Kenia, Colombia en Brazilië. Samen met de leerlingen zullen de Kamerleden in gesprek gaan over het land van herkomst, ontwikkelingssamenwerking en het Nederlandse beleid op dit gebied. Maar: de jongens mogen de klas niet in!

De gastdocenten willen jongens aan den lijve laten voelen hoe het is om op basis van sekse te worden geweigerd op school. Met deze actie wordt aandacht gevraagd voor de twee millenniumdoelen van de VN die te maken hebben met onderwijs: 'Alle kinderen naar school' en 'evenveel meisjes als jongens naar school'. De jongens worden in de aula van de school opgevangen door twee acteurs, die hen uitleggen waarom zij niet de klas in mogen. Via een workshop leven de jongens zich in de situatie in. Vervolgens gaan de jongens huishoudelijke taken uitvoeren.

Wereldwijs
Iris Pauw, docente aardrijkskunde op het Hermann Wesselink College in Amstelveen, heeft graag gasten in de klas. Leerlingen zijn op school bij veel vakken bezig met wat er in de wereld gebeurt. Als docent probeer je de wereld dichtbij te brengen met bijvoorbeeld beelden, verhalen, atlassen en internet. Wanneer je de kans krijgt om mensen uit het verre daar een uur in het nabije hier te hebben, zeg je als docent natuurlijk geen nee. Leerlingen zijn anno 2005 wereldwijs. Toch zijn we allemaal mensen, die uitgaan van onze eigen omgeving en ervaring. Het is leerzaam om deze ervaringen te toetsen aan mensen die in ontwikkelingslanden wonen. Ik hoop dat mijn leerlingen na donderdag allemaal in De Derde Kamer willen.

De Derde Kamer
De Derde Kamer is het schaduwparlement voor ontwikkelingssamenwerking in Nederland. 120 Nederlanders en 30 leden uit ontwikkelingslanden zijn een jaar actief op het gebied van Internationale Samenwerking en politiek. Doel van De Derde Kamer is om ontwikkelingssamenwerking op de politieke en publieke agenda te zetten. De zuidelijke Kamerleden vertegenwoordigen de stem van ontwikkelingslanden. Ook functioneren ze als adviseur en klankbord voor de Nederlandse leden. Zo toetst De Derde Kamer haar ideeën aan wat mensen uit ontwikkelingslanden zelf belangrijk vinden. De zuidelijke leden zijn van 31 oktober tot 4 november in Nederland.

---

_______________