Erasmus Universiteit Rotterdam

Relativiteitsvereiste kan worden geschrapt

Louis Visscher promoveert op donderdag 3 november 2005 op zijn proefschrift De rechtseconomische analyse van het Nederlands onrechtmatigedaadsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij stelt daarin onder meer dat het relativiteitsvereiste van art. 6:163 BW kan worden geschrapt.

De drie hoofddoelen van het onrechtmatigedaadsrecht die in de hedendaagse Nederlandse juridische literatuur worden onderscheiden (compensatie, preventie en schadespreiding) komen in de rechtseconomische doelstelling (het minimaliseren van de kosten van schadeveroorzakende gebeurtenissen) alle terug, zij het dat compensatie wordt gezien als het middel waarmee de doelen van preventie en schadespreiding worden nagestreefd. Visscher onderzoekt onder meer of de drie onrechtmatigheidsvormen uit art. 6:162 BW vanuit rechtseconomisch perspectief alle zelfstandig bestaansrecht hebben, of dat de zorgvuldigheidsnorm uiteindelijk steeds bepalend is.
De promovendus is van mening dat de rechtseconomische invulling van de zorgvuldigheidsnorm - het afwegen van zorgkosten tegen de schade die ermee kan worden voorkomen - steun vindt in het Nederlandse recht. De onderlinge verhouding tussen onrechtmatigheid en toerekenbaarheid en tussen fout- en risicoaansprakelijkheid komen in dit onderzoek aan de orde.
De risicoaansprakelijkheden uit het Nederlandse recht worden rechtseconomisch beoordeeld Veel ervan blijken goed in het rechtseconomische denkkader te passen.

Bij de wettelijke verplichting tot schadevergoeding blijkt onder meer dat de schadevergoeding bij overlijden vanuit rechtseconomische optiek veel te laag is, dat de leer Demogue-Besier, die een causaal verband tussen de onrechtmatigheid van de daad en de schade vereist, in ere moet worden hersteld, en dat veel van de elementen uit de toerekening naar redelijkheid niet bij de causaliteit thuishoren of zelfs helemaal irrelevant zijn.

Het relativiteitsvereiste van art. 6:163 BW kan volgens de promovendus worden geschrapt.
Het systematische analysekader van de rechtseconomie maakt het mogelijk het welles-nietes-karakter van het beroep op gezaghebbende auteurs en rechterlijke uitspraken te ontstijgen en kan aan juristen relevante inzichten verschaffen.

Promotoren: prof.dr. R.J. van den Bergh, Rechtseconomie, en prof.mr. H.O. Kerkmeester, Rechtseconomie (Universiteit van Antwerpen)