Stadsdeel Amsterdam-Noord

Doen, denken en discussiëren tijdens de Week van Laag Holland

Van 3 tot en met 11 november aanstaande vindt voor de eerste maal de Week van Laag Holland plaats. Iedere dag zijn er gedurende deze week bijzondere activiteiten. Deze lopen uiteen van wandelingen met bewoners tot een discussieavond met vertegenwoordigers van politieke partijen.

Laag Holland, de regio tussen Amsterdam, Zaanstad, Alkmaar en Hoorn, is één van de oudste cultuurlandschappen van Europa. Onlangs is het gebied door het Rijk benoemd tot nationaal landschap. Tijdens de Week van Laag Holland vinden allerlei activiteiten plaats om de nieuwe status luister bij te zetten. Zo krijgen ruim 500 leerlingen uit groep 5 en 6 les over de ontstaansgeschiedenis en brengen zij een bezoek aan diverse boerderijen. Bewoners kunnen zich aanmelden voor een bijzondere wandelingen op zondag 6 november onder leiding van een deskundige gids. Verder kan iedereen meedoen aan een prijsvraag, waarbij het erom gaat de schoonheid van het landschap tot uitdrukking te brengen in een foto, schilderij, gedicht of kort verhaal.

Tijdens de week is er ook volop discussie over de betekenis van de nieuwe status voor de nabije toekomst. De mogelijkheden voor boeren in het gebied, nu en straks, vormt daarbij een belangrijk thema. Ook het beheer van natuur en landschap krijgen nadrukkelijk aandacht, evenals nieuwe toeristische mogelijkheden. Op donderdag 10 november wordt de week feestelijk afgesloten.

De organisatie van de Week van Laag Holland is in handen van Programmabureau De Groene Long en Nationaal Landschap Laag Holland. De Groene Long heeft vier jaar lang projecten gestimuleerd die bijdragen aan de plattelandsvernieuwing in het hart van Noord-Holland. De werkzaamheden worden vanaf 2006 versterkt voortgezet door Nationaal Landschap Laag Holland.

Het volledige programma van de week kunt u vinden op: www.laag-holland.nl