Gemeente Dordrecht


---

Niets erin...Niets eruit!

Nieuwe acties tegen auto-inbraken

Hamid Amaziane

Onder de naam Niets erin... Niets eruit! geven stadswachten en politieagenten bewoners en bezoekers van Dordrecht-West advies over het voorkomen van auto-inbraken. Autobezitters krijgen tips hoe zij hun auto het beste kunnen achterlaten, zodat de kans op inbraak of vernieling zo klein mogelijk is. De actie start op donderdag 3 november 2005.
Niets erin... Niets eruit! is gericht op het verminderen van het aantal auto-inbraken in Dordrecht. Daarom krijgen bewoners en bezoekers van Dordrecht West (Crabbehof / Zuidhoven, Krispijn en Wielwijk) op 3 november en op 1 december (wanneer de actie wordt herhaald) concrete tips die ervoor kunnen zorgen dat hun auto's minder snel worden opengebroken of vernield. De tips zijn onder andere:
* sluit de auto goed af

* neem alle waardevolle spullen mee dus laat niets achter in de auto
* laat het handschoenenvakje open

* laat de auto voorzien van een goedgekeurd alarmsysteem en een startonderbreker

* parkeer de auto in het zicht en op een goed verlichte plaats

Naast het geven van tips is er die dag extra aandacht voor de openbare ruimte. Stadswachten en politieagenten controleren of auto-inbraken gemakkelijk worden gemaakt door gebrekkige openbare verlichting of te dichte beplanting.

Veelplegers
Naast deze gezamenlijke preventieactie blijft de politie de daders van auto-inbraken aanpakken. Het gaat hierbij vaak om zogeheten veelplegers, een klein aantal daders dat verantwoordelijk is voor een groot aantal auto-inbraken. Sommige veelplegers zijn bij de politie bekend en zij worden actief gevolgd.

Aantal aangiften
Het terugdringen van auto-inbraken is voor de politie Zuid-Holland Zuid en de gemeente Dordrecht een speerpunt. Het doel is om het slachtofferschap van auto-inbraak in 2006 met 20% te verminderen. Het aantal aangiften van diefstallen vanaf en / of uit motorvoertuigen in Dordrecht-West is van januari 2005 tot en met juli 2005 met ruim 27% gedaald. Maar in augustus constateerde de politie in dit gebied een forse stijging van het aantal auto-inbraken. Het aantal aangiften in deze maand was met 253% gestegen ten opzichte van augustus 2004 (van 15 naar 53 aangiften). Politie en gemeente besloten daarom de handen ineen te slaan en het probleem van auto-inbraken in Dordrecht-West door middel van gerichte acties aan te pakken.

Redactie
Vick van der Put
Communicatie

telefoon 06-485 682 93

email b.vander.put@dordrecht.nl

Informatie
Betty Wolt
Openbare Orde en Veiligheid
telefoon 078-639 60 58