Gemeente 's-Hertogenbosch


03-11-2005
Programmering Toonzaal per 1 januari 2006 weer van start Omdat het college vindt dat de Toonzaal zelf verantwoordelijk is voor het oplossen van de financiële problemen (veroorzaakt door tekorten in 2004 en 2005), besloot het in september jongstleden af te zien van een structurele subsidieverhoging voor de Toonzaal waarmee deze zouden worden opgelost. Het bestuur van de Toonzaal is onlangs ingegaan op de vraag van het college om te komen met een plan waarin de exploitatie en programmering van de Toonzaal wordt voortgezet binnen de bestaande randvoorwaarden. Er blijft echter een acuut liquiditeitsprobleem en het college wil hierbij helpen met het verstrekken van een rentedragende lening van EUR 100.000,-. Conclusie van dit alles is dat de programmering van de Toonzaal per 1 januari 2006 weer van start kan.

Vijftig eigen concerten en productie
In het herstelplan van de Toonzaal worden de structurele subsidies gebruikt voor het programmeren van vijftig eigen concerten en producties. Het gaat tevens uit van het aanpassen van de personele bezetting. Incidentele inkomsten kunnen in het volgende seizoen worden ingezet voor extra programmering. Het college stemt in met dit alles, omdat hiermee het risico van onverwachte tekorten beheersbaar is geworden. Wel blijft er een liquiditeitsprobleem bestaan door het opgelopen tekort van EUR 88.000,- en de verwachte reorganisatiekosten. Het college wil de Toonzaal helpen met het verstrekken van een rentedragende lening van EUR 100.000,-, onder vergelijkbare voorwaarden als die gesteld zijn aan de lening aan de Stichting Festival Boulevard. De lening moet in maximaal zeven jaar worden afgelost; er wordt gekort op de subsidie. Dit mag echter niet leiden tot het programmeren van minder dan vijftig reguliere concerten. Het bestuur moet zorgen voor voldoende extra inkomsten uit verhuur. Volgens het college is daarvoor binnen het bestemmingsplan en de vergunningen voldoende ruimte.

Verscherpt financieel toezicht
Om erop toe te zien dat een en ander niet leidt tot het oplopen van tekorten, wordt de stichting onder verscherpt financieel toezicht geplaatst. De gemeente neemt daarover bepalingen op in de overeenkomst voor de geldlening, die kan worden vastgesteld nadat de gemeenteraad de gelegenheid heeft gekregen wensen en bedenkingen kenbaar te maken over het voornemen van het college. Het college wil graag op 8 november de raad daartoe de gelegenheid geven.