Gemeente 's-Hertogenbosch

03-11-2005
Werkconferentie Wmo levert veel input
Inwoners van 's-Hertogenbosch moeten op één plek (marktplaats) hun aanvragen voor ondersteuning en zorg kwijt kunnen. Op dezelfde plaats moeten ze kunnen aangeven welke maatschappelijke ideeën ze hebben en wat ze voor anderen in hun naaste omgeving kunnen betekenen. Op deze manier komt de match tussen vraag en aanbod al in de buurt tot stand. Het beroep op het "sociale vangnet" van de gemeente kan hierdoor zo lang mogelijk worden uitgesteld. Dit vangnet blijft hierdoor ook de komende jaren beschikbaar voor mensen die zelf of in hun omgeving geen oplossing meer kunnen vinden.
Wat leeft er in de hoofden van de inwoners van 's-Hertogenbosch en hoe krijgen we die vragen en ideeën op tafel? Als we daar vanuit gaan, reageren dienstverleners uit de hoek van wonen, welzijn, zorg, onderwijs en arbeid dan op dezelfde manier als nu het geval is óf ontstaat er dan andere, betere dienstverlening voor de inwoners van 's-Hertogenbosch? Deze en vele andere vragen stonden centraal tijdens een massaal bezochte stedelijke werkconferentie over de Bossche aanpak van de Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo), die naar het zich nu laat aanzien per 1 juli 2006 ingaat.

Veel zinvolle ideeën
De werkconferentie over de "actieve Bossche samenleving" vond plaats op 26 oktober in praktijkschool De Rijzert in 's-Hertogenbosch. In het bijzijn van staatssecretaris Ross-Van Dorp discussieerden ongeveer 150 klanten (inwoners), dienstverleners (aanbieders) en visionairs (bestuurders) over onder meer het faciliteren van inwoners die verantwoordelijkheid willen nemen voor zichzelf en elkaar. De gemeente `s-Hertogenbosch moet bedrijven, instellingen, vrijwilligers en mantelzorgers richting en ruimte geven om deze actieve samenleving zo goed mogelijk te ondersteunen. Behalve het idee van de marktplaats kwamen nog meer ideeën naar boven. Wat te denken van het benutten van leegstaande gebouwen in de avonduren? Kan een onderhoudsmedewerker van een woningcorporatie misschien ook signaleren of er "achter de voordeur" meer aan de hand is dan een lekkende kraan? Kunnen we mensen die in de volksmond doorgaan voor "beperkt" op een nuttige manier inzetten voor zichzelf en hun buurt? Krijgen we een maatschappelijk debat over actief burgerschap in een geïndividualiseerde samenleving van de grond door huis-aan-huis een kaartje te verspreiden met de tekst "Ik ben een buur"? De werkconferentie stond vol van zinvolle ideeën. Drie Wmo-filmpjes gaven een uitstekende indruk over hoe de actieve samenleving op dit moment al werkt of in de komende jaren zou moeten gaan werken. De Bossche aanpak moet tot navolging leiden in Nederland. De staatssecretaris was zichtbaar onder de indruk. Met haar verlieten velen de werkconferentie met energie en een goed gevoel.

Ontwikkelen beleidskader
Raad en college van 's-Hertogenbosch werken de komende maanden verder aan een beleidskader maatschappelijke ontwikkeling. Op basis daarvan wordt de Wmo ingevoerd.
De resultaten van de werkconferentie zijn samen met de resultaten van een door de raad op 2 september georganiseerde studiedag over de Wmo voeding voor het beleidskader.
De politieke besluitvorming over het kader is voorzien voor de eerste helft van 2006. De resultaten van de werkconferentie komen eind november op DVD beschikbaar voor alle genodigden.