Bernard van Leer Foundation: aandacht voor miljoenen aidswezen

Porter novelli

PERSBERICHT

Bernard van Leer Foundation vraagt aandacht voor aidswezen in Afrika

'OSCAR VAN LEER AWARD' NAAR KENIAANS AIDSWEZENPROJECT KORDP

Den Haag, 3 november 2005...........De Keniaanse hulporganisatie Kenya Orphans Rural Development Programme (KORDP) heeft vandaag de Oscar van Leer Award ontvangen tijdens een speciale bijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Trude Maas-de Brouwer, voorzitter van de Board of Trustees van de Bernard van leer Foundation, reikte de prijs uit aan Kathleen Okatcha, director van het KORPD.
De toekenning van deze prijs betekent een bevestiging van het belang van dit unieke programma, dat gericht is op de opvang en ontwikkeling van jonge weeskinderen als gevolg van de Aids-problematiek in Kenia. Het project wordt geprezen als een voorbeeldproject in Afrika. De Bernard van Leer Foundation hoopt met de toekenning van de prijs een verdere verspreiding van dit project te helpen stimuleren, ook in andere Afrikaanse landen. Een bredere uitrol van het programma is zeer noodzakelijk, omdat alleen in Kenia al zo'n 1,8 miljoen aidswezen leven en de verwachting bestaat dat dit aantal in 2010 zal zijn gegroeid tot 25 miljoen kinderen in heel Afrika. Daarvoor is nu de aandacht en actie van overheden en hulporganisaties nodig. Daartoe roept de Bernard van Leer Foundation samen met KORDP dan ook op.
Ook Ruud Treffers, Directeur Generaal voor Internationale Samenwerking, benadrukte tijdens de uitreiking van de Oscar van Leer Award, namens de Nederlandse overheid nogmaals het belang aan van actie. Deze actie moet gericht zijn op het creëren van politieke commitment, het verbeteren van de coördinatie en het vergroten van de hulpcapaciteit. Treffers riep op om gezamenlijk verder te zoeken naar nieuwe manieren om de effectiviteit van de hulpverlening te verhogen. Daarvoor zijn inzichten in succesvolle bewijsvoering nodig.

Gemeenschap
Het KORDP-project onderscheidt zich van andere veel grotere organisaties. Ze gaat ervan uit dat ze de aidswezen het beste kan helpen door de gehele gemeenschap te helpen waarin ze leven. In het project wordt gekeken naar alle elementen die belangrijk zijn voor kinderen, zoals gezondheid en opleiding. De hele gemeenschap wordt ook betrokken bij de hulpverlening, van familie, vrienden tot overheid. Centraal in het programma staat het opzetten van kinderdagverblijven voor kinderen tussen drie en zes jaar oud. Daar worden kinderen voorbereid op de lagere school en krijgen ze ook maaltijden. Belangrijk is dat dit project is gericht op ontwikkeling en hoop. En dat is belangrijk gelet op de enorme omvang en impact van de Aids-problematiek in Afrika. De gedreven medewerkers van KORDP helpen via dit programma op dit moment zo'n 3.000 aidswezen.

De Oscar van Leer Award wordt elke twee jaar uitgereikt aan een project of programma dat een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de ondersteuning van ouders en locale gemeenschappen bij de ontplooiing van hun kinderen. De jury staat onder voorzitterschap van Burgemeester Deetman. Aan de award zijn een geldprijs van 12.500,- EURO en een beeldje verbonden.

De Oscar van Leer Award ging eerder naar de Landelijke Stichting Onderwijs voor Varende Kleuters in Nederland en programma s in El Salvador, Australië, Zimbabwe, Jamaica, de Verenigde Staten en Thailand.
De Bernard van Leer Foundation is een particuliere stichting die zich ten doel stelt kinderen van 0-8 jaar in achterstandssituaties betere kansen in het leven te geven. De stichting bestaat ruim 50 jaar en steunt wereldwijd initiatieven die de optimale ontwikkeling van jonge kinderen stimuleren.

/ / / /