Gemeente Gouda


start aanleg nieuwe riolering in gouda

De gemeente Gouda vervangt op een groot aantal plaatsen de riolering. Dit is nodig, omdat het rioolstelsel is verouderd en verzwakt. De werkzaamheden starten eind november 2005. Het vervangen van de riolering vloeit voort uit het Gemeentelijke Rioleringsplan (GRP), dat het college van burgemeester en wethouders in 2004 heeft vastgesteld.

De vervangingswerkzaamheden vinden als eerste plaats in een aantal straten van de wijk Kort Haarlem (met uitzondering van de woningen van woningbouwvereniging Mozaïek Wonen) en vervolgens in de PC Bothstraat, de Graaf van Bloisstraat en de van Beverninghlaan. De riolering wordt verplaatst vanuit de achterterreinen naar goed toegankelijk openbaar gebied aan de voorzijde van de woningen onder de openbare weg. Dit vereenvoudigt het onderhoud aan het nieuwe riool. Ook de huisaansluitingen komen te liggen aan de voorzijde van de woning. Het oude rioolsysteem zal gaan functioneren als afwateringssysteem.

Wethouder Siebe Keulen geeft aan dat Gouda voor een omvangrijke klus staat. "Op veel plaatsen in de stad zal er sprake zijn van openliggende straten. Ook krijgen veel mensen te maken met werkzaamheden in en rond hun huis. Dat brengt de nodige overlast met zich mee. De gemeente zal er alles aan doen om deze overlast te beperken. Ook betrekken we bewoners nauw bij de uitvoering van de plannen en krijgen zij tijdens informatieavonden de gelegenheid om vragen te stellen. Een goed werkend rioolstelsel is heel belangrijk. Het voorkomt dat grondwater weglekt naar het rioolsysteem, waardoor er onnodig veel water terecht komt in de rioolwaterzuivering. Door voor regenwater een eigen stelsel te maken, verminderen we de hoeveelheid van schoon regenwater in het vuilwaterriool. Op die manier beperken we het aantal overstorten. Dat is beter voor het milieu en ook houden we de voeten beter droog", aldus Keulen.