Gemeente Lingewaard


Vroegtijdige onderkennen van ontwikkelingsproblemen bij kinderen

De gemeente Lingewaard heeft met diverse partijen een samenwerkingsovereenkomst gesloten om de ontwikkeling van kinderen nauw te kunnen volgen. Het doel is om ontwikkelingsproblemen bij kinderen tot en met vier jaar vroegtijdig te kunnen onderkennen.

Vorige week heeft wethouder Bud Joosten de handtekening onder de overeenkomst van het Lingewaardse Overdracht en verwijs procedure (LOV). De overige betrokken partijen bij het LOV zijn de consultatiebureaus, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en de basisscholen in Lingewaard. Twee kinderdagverblijven doen niet mee.

Wethouder Joosten: ,,Dit is één van de grote resultaten die we behaald hebben wat betreft de voor- en vroegschoolse educatie. Lingewaard was de initiator, maar we kunnen gerust constateren dat iedereen erg blij is met dit behaalde resultaat.''

Waardevol
Het belang van het LOV is dat waardevolle kennis over kinderen niet verloren gaat. Gebleken is dat er veel behoefte was aan een vorm van overdracht wanneer een kind van de peuterspeelzaal over gaat naar de basisschool. Medewerkers van peuterspeelzalen hadden het gevoel dat de waardevolle kennis over een peuter verloren ging als het kind naar school ging. De basisscholen lieten het geluid horen dat bij aanvang van het eerste schooljaar met de eerder vergaarde kennis eerder ingespeeld kan worden op een mogelijke achterstand van het kind.

De LOV zorgt er nu voor dat met een uniforme overdracht van gegevens de communicatie tussen de verschillende consultatieartsen- en verpleegkundigen, leidsters, leerkrachten én natuurlijk de ouders te verbeteren. Kinderen stappen gaat goed voorbereid naar de basisschoolperiode.

De overdracht van gegevens vindt plaats binnen de kaders van Wet Bescherming Persoonsgegevens. Dit houdt in dat de ouders en verzorgers altijd eerst toestemming moeten geven. Zij worden bij inschrijving op een van de betrokken organisaties geïnformeerd over de LOV-procedure.

Bericht geplaatst 31 oktober 2005