AutoRai

HUMMER aan de start in Parijs-Dakar rally

(11/3/2005)
HUMMER en Robby Gordon Motorsports hebben hun krachten gebundeld om deel te nemen aan de komende Dakar Rally, die algemeen wordt gezien als de meest uitputtende off-road slijtageslag ter wereld. Robby Gordon was in de voorgaande editie al de revelatie van het evenement en zal de HUMMER H3 van het Team Dakar USA besturen. Tevens zal hij met de H3 deelnemen aan 2006 Baja 1000 en de Baja 500 woestijnraces. âDe belangrijkste doelstelling van Team Dakar USA is om aan te tonen dat Amerikaanse innovatie en vastberadenheid kunnen zorgen voor een competitie op wereldniveau,â verklaart Gordon. âWe zijn met het opzetten van deze plannen begonnen vlak na mijn eerste Parijs-Dakar rally, waarin wij twee klassementsproeven hebben gewonnen. Ik weet dat wij er klaar voor zijn om de strijd met de andere deelnemers aan te gaan.â

Volgens Susan Docherty, HUMMER general manager, heeft HUMMER de kans met beide handen aangegrepen om met Gordon deel te nemen aan dit internationale evenement. âDeze zomer hebben we de eerste stap gezet om van HUMMER een echt wereldmerk te maken, met de introductie van de HUMMER H3 op de Europese markt,â aldus Docherty. âDit wereld-beroemde autosportevenement zal voor een prachtig, internationaal platform zorgen om de mensen wereldwijd te laten zien dat de H3 een exeptioneel off-road voertuig is. Een 4x4 auto die zijn aanschaf dubbel en dwars waard is.â

Gordonâs wedstrijd HUMMER is opgebouwd uit een H3 body die is gemonteerd op een speciaal ontwikkeld chassis, voorzien van een wielophanging die door Gordon en zijn Off-Road team is ontwikkeld. De H3 zal beschikken over een buizenchassis dat ook wordt gebruikt voor de Trophy Trucks die deelnemen aan rallies als de beroemde Baja 1000. Met die uitzondering, dat de Dakar H3 beschikt over een gesloten cabine met airconditioning. Voor de aandrijving heeft Gordon gekozen voor een V8 motor uit de General Motors stal.

De Dakar rally kent zestien dagproeven en kent een afstand van 10.000 kilometer, die in ruim twee weken moet worden afgelegd. Het evenement wordt steeds populairder in de Verenigde Staten en krijgt wereldwijd veel aandacht. De 2006 Dakar begint op 31 december in Lissabon en de route voert de deelnemers door landen als Marokko, Mauritanië en Mali, voordat de finish wordt bereikt in de hoofdstad Dakar in Senegal. De deelnemers worden geconfronteerd met sneeuw, temperaturen beneden nul, zandstormen en zinderende hitte in de woestijn.

Robby Gordon werd door het belangrijke Amerikaanse tijdschrift Off-Road in 2004 uitgeroepen tot één van de vijf meest invloedrijke personen op het gebied van 4x4 & off-road. Gordon heeft met veel succes teams gerund in de NASCAR Nextel Cup en de Busch Series, CART, IRL en SCORE.

Robby Gordon Motorsports is gevestigd in Huntersville en is eigendom van Gordon. Naast de geplande deelname aan de Dakar rally richt het team haar aandacht op de deelname aan de grootste raceserie van Amerika â de NASCAR Nextel Cup Series. Ook heeft het team deel-genomen aan wedstrijden als CART, de SCORE International Off-Road Series, de NASCAR Busch Series, de NASCAR Nextel Cup Series en de fameuze Indianapolis 500. Daarbij heeft Gorden zelf zowel als teameigenaar en als rijder vele successen geboekt.