Gemeente Harderwijk


Lege flessen leveren geld op

Uitgeschonken maar nieuw leven ingeblazen. Met een knipoog naar de glasblazer zijn de samenwerkende gemeenten op de Noord-Veluwe deze week een campagne gestart om meer glas in de glaskratjes en glasbakken te verzamelen. Overal op straat en andere openbare plakplaatsen komen de oranje posters met de fles en de kleine glazen potjes te hangen. Ze zijn onderdeel van de campagne `Afvalscheiden, goed bezig!' die de gemeenten van de Regio Noord Veluwe al enkele maanden houden. De campagne wil laten zien hoe belangrijk het is om afval te scheiden en - liever nog - te voorkomen. Elke keer wordt een ander aspect van de afvalscheiding belicht. Elke ronde wordt begeleid door de huis-aan-huiskrant Afvalnieuws. Ze worden bij u bezorgd door medewerkers van Inclusief Post, de nog jonge eigen postdienst van de regionale sociale werkvoorziening, eveneens een samenwerkingsverband van de Noord-Veluwse gemeenten. Ook voor hen geldt dus: goed bezig!

De campagne is echt nog nodig. De hoeveelheid afval groeit nog steeds. Zorgelijker is dat het afval uit de grijze container en buurt-cocons nog voor meer dan de helft bestaat uit (her)bruikbare materialen zoals gft, papier, glas en textiel. Dat is jammer, want deze afvalstromen kunnen prima opnieuw worden gebruikt en dat scheelt grondstoffen, energie, verwerkingskosten en geld. Lege wijn- en andere flessen en potjes zijn dus nog wel wat waard. Niet altijd direct in statiegeld, maar wel altijd indirect in een besparing op ons aller afvalstoffenheffing. Houd flessenglas dus apart.

Van het flessenglas wordt prima nieuw glas gemaakt. Het is zelfs 100% herbruikbaar. Maar daarvoor moet glas wel apart worden ingezameld. Binnenkort vindt u Afvalnieuws weer in uw brievenbus. In deze informatieve krant staat bijvoorbeeld waarom het op kleur scheiden van glas zinvol is en dat doppen vooraf van flessen moeten worden verwijderd.

Meer over afval en de campagne op www.afvalscheiden.info.