Gemeente Haaksbergen

Inwoners gaan met alarmpistool roekenkolonies verjagen

Omwonenden van het Raabos, het Dievelaarslaantje en Villa blankenborgh krijgen een alarmpistool om de overlast van roeken tegen te gaan. Dit heeft het college van B&W besloten. Het is wachten op een vergunning van de provincie. Zo gauw zij het sein op groen zet geeft de gemeente alarmpistolen aan de omwonenden. Zij kunnen dan zelf de roeken verjagen.

De bewoners zijn de roeken zat. Zo zat dat ze in het Raabos de handen ineen hebben geslagen en een Bevrijdingscommissie hebben opgericht. Het is niet verwonderlijk dat de bewoners de overlast meer dan beu zijn. Al heel vroeg in de ochtens, zo rond half vijf, is het indringende gekrijs van de roeken te horen. En van rustig een middag in de tuin van de najaarszon genieten is ook geen sprake. Tel daar de vele uitwerpselen die de hele omgeving versmeren bij op en de wens om de roekenkolonies te verjagen is geboren.

Oude nesten

Het Raabos ruim momenteel 180 nesten. Naar schatting zijn er in de bebouwde kom ongeveer 2000 roeken. Om te vooromen dat de roeken terugkeren naar oude nesten, worden deze weggespoten. Dit doen de medewerkers van de gemeentelijke afdeling Openbare Werken. Dit gebeurt met behulp van brandweerwagens. Voordat die nesten worden weggespoten wachten zij eerst de novemberstormen af. De sterke wind tijdens zon storm zorgt er al voor dat veel nesten op natuurlijke wijze uit de bomen waaien.

Helaas is het verjagen van de roeken geen structurele oplossing. Door de verjaging trekken zij naar nieuwe locaties die opnieuw overlast kunnen gegeven. Een mogelijkheid is om zowel binnen als buiten de bebouwde kom locaties aan te wijzen waar de roek zich wel vrij kan nestelen.