Gemeente Haaksbergen

Mogelijk subsidie voor kerkdorp Buurse

Het college van B&W besloot tijdens hun vergadering van 25 oktober om een subsidie van ruim 28.000 euro bij te dragen aan een europese subsidieregeling voor h et kerkdorp Buurse. Als het Europaloket de aanvraag voor deze subsidie honoreert, dan kan Buurse rekenen op een totale subsidie van 238.000 euro.

Hiermee wordt de leefbaarheid in het kerkdorp bevorderd. Voor jong en oud worden dan in en rondom het gemeenschapshuis de Trefkoel meer nieuwe en vernieuwende activiteiten georganiseerd.

Veel voorzieningen verschralen in Buurse. En dit heeft gevolgen voor de leefbaarheid in het kerkdorp. Zowel ouderen als jongeren hebben geen eigen ontmoetingsplek, de afstand tot het centrum Haaksbergen is voor veel Buursenaren een barriere. Hierdoor nemen zij niet deel aan activiteiten die daar georganiseerd worden. Er moeten dus meer activiteiten komen in het kerkdorp. Op initiatief van de Buurser gemeenschap is dan ook een plan opgezet en voorgedragen aan de subsidieverstrekker Europaloket. Dit plan, Buurse samen beter, moet er uiteindelijk voor zorgen dat het kerkdorp een stuk levendiger gaat worden.

Verschillende activiteiten zijn hierin opgenomen waaronder:
* een sociaal (eet)caf é voor jongeren en senioren
* bloemschikcursussen

* het realiseren van een dependance van de bibliotheek Haaksbergen met een mediatheek

Om deze activiteiten te kunnen realiseren heeft de Stichting Accommodatie Buurse, die de Trefkoel exploiteert, een subsidieaanvraag ingediend. Gezien de inhoud en karakter van het plan Buurse samen beter kan de stichting gebruik maken van een hiervoor beschikbare Europese regeling die projecten steunt die gericht zijn om het buitengebied een impuls te geven.