Exprtease

Bas Legal opent supermarkt voor bedrijfsjuristen

Onderzoek wijst uit dat bedrijven onnodig veel geld uitgeven aan juridisch advies

BaS Legal, het kantoor voor bedrijfsjuridisch advies en detachering van bedrijfsjuristen, gevestigd te Amsterdam, heeft door Heliview research een onderzoek laten uitvoeren naar het uitbesteden van juridisch werk. Hieruit komt naar voren dat veel bedrijven onnodig duur juridisch advies inkopen bij de reguliere advocatenkantoren. 79% van de bedrijven besteedt bedrijfsjuridische zaken uit. Gemiddeld geven ze 575.000 euro per jaar uit. 44% van deze bedrijven schakelt hiervoor altijd advocatenkantoren in en zij zouden door slimmer in te kopen dit bedrag bijna kunnen halveren aldus Jeroen van den Biggelaar, partner bij Bas Legal.

Supermarkt voor bedrijfsjuristen
In de dagelijkse praktijk merkt Jeroen van den Biggelaar de grote en vooral onnodige verschillen die er ontstaan bij het inkopen van bedrijfsjuridisch advies. De vergelijking met de supermarkt is dan snel gemaakt: Als je ziet dat je bij een advocatenkantoor voor een junior medewerker al een tarief betaalt van 170,- per uur, terwijl je bij ons iemand met 10 jaar ervaring bij een groot kantoor inkoopt voor een tarief vanaf 125,- per uur, dan lijkt mij de keuze niet moeilijk.

Hoge prijs-kwaliteit verhouding Interim bedrijfsjuristen Met name door de projectmatige vorm van interim bedrijfsjuridisch advieswerk kiezen veel vrouwen ervoor dit werk te gaan doen, na vele jaren werkzaam te zijn geweest voor de grote kantoren. Zodoende haal je veel ervaring en kwaliteit binnen maar voor veel minder, aldus van den Biggelaar.
Uiteraard begrijp ik dat bedrijven voor sommige zaken altijd hun advocaat inhuren, en dat is prima maar voor veel ander bedrijfsjuridisch advies is mijn boodschap: Ga rondshoppen!

Tarieven taboe?
Uit het onderzoek kwam naar voren dat voor interim bedrijfsjuristen het merendeel van de uurtarieven tussen de 100 en 150 euro ligt (70%). Het uurtarief van de advocaat ligt hoger, in driekwart van de gevallen tussen de 200 en 400 euro. Hierbij moet opgemerkt worden dat de helft van de respondenten niet wilde aangeven hoe hoog de tarieven van de huisadvocaat zijn; er lijkt nog een taboe op te rusten, dit in tegenstelling tot het noemen van de uurtarieven van interim bedrijfsjuristen (hier wilde slechts 3% geen antwoord op geven).
Indien de ondervraagden zichzelf zouden detacheren zou 69% kiezen voor een tarief tussen de 100 en 200 euro.

70% van de ondervraagden vindt de tarieven van juridische dienstverlening te hoog. Opvallend hierbij is dat dit cijfer voornamelijk gevormd wordt door de bedrijven die alleen met advocatenkantoren werken. Hiervan vindt 81% de tarieven te hoog. Van de bedrijven die met advocaten én interim bedrijfsjuristen werken vindt 67% de tarieven te

hoog en van de bedrijven die alléén met interim bedrijfsjuristen werken, vindt 20 % de tarieven te hoog.

De feiten op een rij
79% van de bedrijven besteedt bedrijfsjuridische werkzaamheden uit: 44% hiervan enkel aan advocatenkantoren, 10% alleen aan interim bedrijfsjuristen en 43% aan beiden. 92% van deze 79% doet dat vanwege de specialistische kennis van externen en ook de helft van de bedrijven doet het vanwege het verlagen van de werkdruk. Tweederde besteedt werkzaamheden uit die te maken hebben met arbeidsrecht, 57% met vennootschapsrecht/ ondernemingsrecht en 55% op het gebied van contractrecht.
1 op de 5 bedrijven vindt dat de inkoop van de juridische dienstverlening ook door een algemene inkoopafdeling kan worden gedaan. In de helft van de gevallen wordt de inkoop nu gedaan door de juridische afdelingen zelf en eenderde door de directie. 80% geeft aan de prijs en kwaliteit van de juridische dienstverlening regelmatig te beoordelen.

Onderzoeksverantwoording
Het onderzoek werd deze zomer via internet uitgevoerd door Heliview Research in opdracht van BaS Legal. Aan dit onderzoek hebben 83 bedrijfsjuristen (waaronder merendeels in de hoedanigheid van hoofd juridische zaken) meegewerkt, de totale populatie wordt geschat op 1500, waardoor dit onderzoek representatief genoemd kan worden. De bedrijven die deel hebben genomen beschikten gemiddeld over 1300 werknemers. De interviews zijn uitgevoerd conform de ESOMAR en MOA gedragscodes voor marktonderzoek en de WPR.

Over Bas Legal
BaS Legal is een kantoor van bedrijfsjuristen. Zij zijn het betaalbare alternatief voor de traditionele advocatuur. BaS Legal heeft een uitgebreid netwerk van ervaren juristen die voor of bij opdrachtgevers werken. Hun bestand bestaat uit 80 ervaren juristen die aan de slag gaan op tijdelijke of vaste basis. Daarnaast heeft Bas Legal een groot netwerk van juristen in het bedrijfsleven, de advocatuur en de rijksoverheid. De juristen hebben - internationaal - hun sporen verdiend in de 'grote' advocatuur, het bedrijfsleven of de rijksoverheid. BaS Legal is actief in Nederland, Frankrijk, Duitsland, België en de UK.

Voor wie wil weten wat er zoal in de supermarkt van BaS Legal te krijgen is, kan de schappen doorlopen op www.baslegal.nl


- EINDE BERICHT-


Noot voor de redactie,