FNV

Overleg met Shell gaat verder, staking bij NAM begint

Hoewel het nachtelijk overleg met Shell over de pensioenregeling donderdagmiddag om 12.00 uur verder gaat, beginnen werknemers van de NAM in Den Helder en Emmen om respectievelijk 16.00 uur en 17.30 uur met hun stakingsacties.
Woensdag werd de actie met 24 uur uitgesteld omdat Shell het overleg wilde hervatten. FNV Bondgenoten is echter niet van plan de actie bij de NAM nog een keer uit te stellen.

Vakbondsbestuurder Henk Korthof spreekt bij een manifestatie in Den Helder ongeveer honderd stakers toe. Om 16.30 uur wordt met het affakkelen van een hoeveel gas de aftrap voor de actie gegeven. "Juist nu er gepraat wordt, moeten we druk op de ketel houden", zegt Korthof.

Bij de NAM in Den Helder wordt de kraan voor het gas uit de Noordzee deels dichtgedraaid. In Emmen wordt de productie uit de jleine velden in Twente en Drenthe gehalveerd. Korthof: "De consument zal voorlopig niks merken van onze acties. Er zijn nog meer gasleveranciers waar de Gasunie bij terecht kan. De NAM merkt het wel in haar portemonnee, want zij verkoopt minder gas.

Woensdag ging FNV Bondgenoten in op de uitnodiging van Shell om opnieuw over het
conflict rond de pensioenregeling te praten. "Met de stakingen in Pernis en Moerdijk plus de voorgenomen staking bij de NAM hebben we de druk dusdanig weten op te schroeven dat Shell wordt gedwongen tot een gesprek", zei vakbondsonderhandelaar Egbert Schellenberg tevreden. "We zijn blij met deze opening maar onze eisen zijn niet van tafel."

Sinds maandag staken werknemers bij de productievestigingen van Shell in Pernis en Moerdijk voor behoud van een goede, premievrije pensioenregeling met een uittreedleeftijd van zestig jaar. De werknemers van de NAM vallen onder de pensioenregeling van Shell dat voor de helft eigenaar is.