Stichting Natuur en Milieu

01 november 2005

Gezamenlijk persbericht*
33 organisaties maken werk van het Nederlandse landschap

Door ondertekening van een landschapsmanifest op 1 november 2005 in het stadhuis van Amersfoort, verbinden 33 organisaties* zich om een forse kwaliteitsverbetering van het Nederlandse landschap tot stand te brengen. Het landschapsmanifest, waarvan mevrouw A. van Vliet-Kuiper, burgemeester van Amersfoort, voorzitter is, is een voorbeeld van een invulling van de Europese Landschapsconventie. Deze Europese Landschapsconventie is eveneens op 1 november 2005 van kracht gegaan.

Het landschapsmanifest
In het landschapsmanifest staan vijf doelen verwoord die tot kwaliteitsverbetering moeten leiden. De betrokken organisaties leveren door verschillende werkvormen een bijdrage aan het bereiken van deze doelen. Een goed voorbeeld is het uitbrengen van het handboek landschapskwaliteit. Andere voorbeelden zijn fietstochten, ontwerpprijsvragen, verdere ontwikkeling van streekproducten die met respect voor landschap zijn geproduceerd, een cursuspakket voor beleidsambtenaren en internationale uitwisselingsprojecten.

Kwaliteitsverbetering
Kansen voor kwaliteitsverbetering worden geboden door veranderingen in het landelijk gebied, zoals de toenemende hoeveelheid water die geborgen moet worden, veranderingen in de landbouw, de zoektocht naar nieuwe economische dragers en het gewijzigde ruimtelijke beleid van het rijk. De ondertekenaars van het landschapsmanifest zoeken actief naar deze kansen, benutten ze en voeren ze uit.


* Dit is een gezamenlijk persbericht van Stichting Landschapsbeheer Nederland, SBNL, Federatie Particulier Grondbezit, Stichting Natuur en Milieu, Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten, NEPROM, Federatie Welstand, De Landschappen, IVN, Natuurlijk Platteland Nederland, LTO Nederland, Stichting Nederlands Cultuurlandschap, Nederlandse Vereniging van Tuin- en landschapsarchitecten, Platform Landschap en Cultuurhistorie, Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij, Geoheritage NL-Platform Aardkundige Waarden , Stichting wAarde, de 12 provinciale Milieufederaties, Stichting Biologica, Vogelbescherming Nederland, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu, Stichting Wandelplatform-LAW, Stichting Veldwerk Nederland, Milieudefensie, Unie van Bosgroepen, Stichting tot behoud van Particuliere Historische Buitenplaatsen, Stichting Staring Advies, De Vlinderstichting, Waddenvereniging, AM Grond en Wonen, CLM Onderzoek en Advies BV en Arcadis.

Voor vragen kun u terecht bij Persvoorlichting Staatsbosbeheer: Angelique van Helvoort (030) 69 26 214 of (06) 51 787 602 of Communicatie Stichting Landschapsbeheer Nederland: Paul Jacobs (030) 2345015.