Dienstenbond CNV

Betaling loonaanvulling bij ziekte Uitzendkrachten 03-11-2005

In de betaling van de loonaanvulling bij ziekte zijn veranderingen doorgevoerd. Uitzendkrachten in Fase A hebben hiermee te maken.

Wat betekent dat?
In de hoogte van de betaling is er niets veranderd. Aan de 91% is niets veranderd voor de uitzendkrachten die onder de ABU CAO vallen. Het omhoogtrekken van de aanvulling bij ziekte heeft onze volle aandacht, maar daar gaat deze Info niet over.

Voorheen werd de wettelijke uitkering van 70% en de aanvulling uit de CAO van 21% die samen de 91% maken, uitbetaald door het UWV. In fase A betekent ziekte het einde van de arbeidsovereenkomst met het uitzendbureau. De uitkeringen bij ziekte worden dan betaald door het UWV.

Het UWV betaalt sinds 1 september 2005 echter alleen nog de wettelijke uitkering van 70%. Kronkels in wet- en regelgeving hebben namelijk opgeleverd dat een loonaanvulling die door CAO-partijen is afgesproken niet langer door het UWV mag worden betaald.

Oplossing
De uitzendbureaus hebben met Achmea afspraken kunnen maken dat Achmea de loonaanvulling van 21% gaat betalen. Voor het inkomen bij ziekte heeft dit twee effecten:

* het inkomen komt van twee kanten, UWV (70% volgens de wet) en Achmea (21% volgens de CAO).

* Achmea heeft daarbij een betaal ritme van 1 x per 4 weken achteraf.

De rekensom in euros die u kunt maken in geval van ziekte levert nog steeds evenveel op, maar u krijgt het van 2 kanten betaald op 2 verschillende momenten. We zijn hier uiteraard niet blij mee. Het wordt zeker niet overzichtelijker, maar voor dit moment is het lastig om het anders te regelen.

Alleen ABU?
De verandering in de uitvoering van de betalingen speelt net zo goed voor uitzendkrachten die onder de CAO NBBU werken. Voor de NBBU CAO gaat het om de uitzendkrachten die werken in fase 1 & 2 (met uitzendbeding). De hoogte van de loonaanvulling bij ziekte is bij de NBBU 20%. Het totaal inkomen dus 90% in plaats van 91% bij de ABU.

Ondersteuning
Om de overgang van betalingen aan zieke uitzendkrachten te ondersteunen is een aparte website in het leven geroepen en een telefoonlijn geopend. Bij vragen is het handig om deze eerst te raadplegen. De website is www.aanvullingzw.nl . Het nummer voor telefonische vragen is 033450 84 82 en staat open op werkdagen tussen 08.30-12.00 uur en van 12.30 17.00 uur. Lukt het niet om er op die manier uit te komen, neem dan contact op met ons.

Alleen 70% betaald?
De CAO wordt niet nageleefd! Dankzij de algemeen verbindend verklaring van de ABU CAO voor uitzendkrachten heeft iedereen recht op een aanvulling. Volgens de NBBU CAO tot 90% en voor de rest (nagenoeg alle andere uitzendbureaus) tot 91%. Ons advies: neem direct contact met ons op.

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze Info? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer 023-5670686 of e-mail h.gerding@cnvdibo.nl