Het Nederlandse Rode Kruis

02 november 2005
Pakistan: een race tegen de klok

Veel daklozen wonen nog in zelfgemaakte onderkomens

Naar schatting drie miljoen mensen zijn geheel afhankelijk van hulp en zullen dat ook de komende zes maanden blijven. Velen verblijven nog in zelfgebouwde hutjes die ze enigszins beschermen tegen de elementen. Zeker als straks de winter komt zal deze bescherming niet genoeg zijn.

Afgelegen gebieden bereiken
De situatie in de moeilijk bereikbare gebieden is nog onduidelijk. Naar schatting 40% van de getroffenen bevinden zich in afgelegen dorpen hoog in de bergen. Het internationale Rode Kruis gaat teams inzetten die per helikopter naar deze dorpen worden gebracht. Het is van belang dit zo snel mogelijk te doen voordat het winterweer de situatie verergert. De teamleden gaan ter plekke van huis tot huis om te bekijken wat er nodig is en om direct hulp te verlenen. Hulpgoederen zoals tenten, dekens en medische materialen worden daarna ingevlogen.

De hulpverlening van het Rode Kruis concentreert zich in het gebied rond de stad Balakot. De meeste Rode Kruis-trucks met hulpgoederen rijden hier naartoe. In Balakot zijn naar schatting 7000 van de 30.000 inwoners omgekomen. De stad is door de aardbeving met de grond gelijk gemaakt.

Muilezels worden ingezet om hulpgoederen naar afgelegen gebieden te transporteren

Snel handelen
In Balakot is een noodhospitaal dat de komende drie maanden 30.000 patiënten kan behandelen. Een ´sanitation response unit´ produceert er schoon drinkwater voor 40.000 mensen per dag. Voor het Nederlandse Rode Kruis is Dick van Kolfschoten, een logistiek specialist, actief in Balakot. We hebben direct na de aardbeving heel snel kunnen handelen. Onze tenten en medische goederen waren de eersten die in het gebied arriveerden., vertelt hij. Het Nederlandse Rode Kruis heeft nu circa 1,8 miljoen euro besteed aan tenten, kachels, thermische dekens , hygiëne-pakketten en medische goederen.

Bereikbaarheid verbetert
Vanuit de bergen komen overlevenden naar de stad toe om water en hulpgoederen te halen. De wegen worden langzaamaan beter begaanbaar. Waar die eerst ontoegankelijk waren rijden nu auto´s de bergen in. Iedere dag kunnen de afgelegen dorpen beter bereikt worden.

Maar het is een race tegen de klok en de naderende winter.

Blijf helpen!

De samenwerkende hulporganisaties zijn een actie gestart. U kunt uw bijdrage storten op giro 800800. Zie ook de website van de Samenwerkende Hulporganisaties: www.giro800800.nl

Het internationale Rode Kruis (ICRC) heeft een website geopend voor mensen die op zoek zijn naar familie. Op deze website kunt u vermisten zoeken en registreren. Naar de familylinks website