Den Haag Amnesty International bij aanbieden boek over vluchtelingen aan directeur IND: 48-uurs procedure tast rechten vluchtelingen aan

Elsa een asielzoekster uit Sierra Leone: ' Er werd op de deur gebonkt, toen drongen mannen met geweren het huis binnen. Ze sloegen en schreeuwden, "Ha een oude man en een jonge vrouw, neuk haar maar ouwe viezerik". Mijn vader smeekte, weigerde en verstarde, ik schreeuwde en huilde. De mannen wilde dat vader reageerde, ze schoten, hij viel zwaar gewond op de grond. Ze gooiden kerosine over hem heen, hij brandde......' Elsa werd ontvoerd door rebellen en als sekslavin gebruikt. Ze ontsnapte. Ze kon toen alleen als prostituee overleven. Ze vluchtte en kwam in oktober 2002 aan in Nederland.

Op 1 november 2002 dient zij een asielverzoek in. Op 4 november staat ze alweer buiten het Aanmeldcentrum. Afgewezen in de 48-uurs procedure. Dit was wat de Nederlandse overheid in 2004 over Elsa oordeelde: 'Betrokkene is geen vluchteling en hoeft niet tot Nederland te worden toegelaten'.

De 48-uurs asielprocedure was ooit bedoeld als een uitzonderingsprocedure voor 'flinterdunne' asielverzoeken, maar heeft zich ontwikkeld tot de standaardprocedure. In 2004 werd 42 % van alle asielverzoeken binnen 48 uur afgewezen. 'Deze versnelde procedure is er primair op gericht vluchtelingen de toegang tot Nederland te ontzeggen en vluchtelingen te ontmoedigen überhaupt naar Nederland te komen'. Dat zegt Amnesty International bij het aanbieden van het boek Gevangen tussen Grenzen door voorzitter Bart Stapert aan Peter Veld, directeur van de IND, op dinsdag 1 november om 09.30 uur bij de IND in Rijswijk. Ook de medewerkers van de IND worden verrast met een exemplaar van het boek. Dezelfde dag om 14.30 uur start de mensenrechtenorganisatie de actie 'Laat vluchtelingen tot hun recht komen op het Koningin Julianaplein voor het Centraal Station in Den Haag.

Het boek Gevangen tussen grenzen is geschreven door Annemarie Busser, medewerkster van de afdeling vluchtelingen van Amnesty International en bevat elf indringende persoonlijke verhalen van vluchtelingen uit alle delen van de wereld. Zij hebben na hun vlucht naar Nederland en jarenlange procedures (Elsa diende met steun van Amnesty een tweede asielverzoek in) veelal een verblijfsvergunning gekregen. Maar dat is slechts gelukt dankzij intensieve bemoeienis van Amnesty International. Het boek laat de mensen achter de nummers en de procedures zien. Het boek laat ook zien dat de 48-uurs procedure anders moet worden toegepast zodat mensen als Elsa een eerlijke kans krijgen.

Daarom roept Amnesty International minister Verdonk op: * De kwaliteit van de interviews in asielprocedures te verbeteren. * Het medisch onderzoek naar o.a. martelen als relevant steunbewijs te erkennen en een formele plek in de asielprocedure te geven. * Aan informatie van mensenrechtenorganisaties een gelijkwaardige betekenis toe te kennen als officiële bronnen, zoals de ambtsberichten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vanaf 14.30 uur start Amnesty International de actie 'Laat vluchtelingen tot hun recht komen' op het Koningin Julianaplein (voor CS) in Den Haag. Het publiek wordt uitgenodigd op symbolische wijze de asielprocedure te ondergaan. Hoe voelt het om je vluchtverhaal aan een onbekende te moeten vertellen, nogmaals te moeten vertellen, te moeten wachten en uiteindelijk na jaren Nederland te moeten verlaten? Hoe voelt het om even Elsa te zijn? Amnesty hoopt dat deze actie leidt tot meer begrip voor de complexe achtergronden van vluchtelingen en het verder afkalven van het recht op asiel tegen gaat.