Gemeente Den Haag


Primair Openbaar Onderwijs op weg naar zelfstandigheid

De 57 scholen voor primair openbaar onderwijs in Den Haag, nu nog bestuurd door het gemeentebestuur, gaan met ingang van 1 januari 2008 een zelfstandig bestuur vormen, los van de gemeente. Om zich tijdig op de toekomst voor te bereiden, is het Primair Openbaar Onderwijs (POO) begonnen visie op de toekomstige organisatie te ontwikkelen. Ouders, leraren, schooldirecteuren en bovenschools medewerkers kwamen dinsdagavond bij elkaar in het Museum voor Communicatie voor de aftrap: een bijeenkomst met stemkastjes.

Het gezelschap, dat uit ruim 150 personen bestond, kon zich onder leiding van Jan Overmeijer, afdelingshoofd bij POO, uitspreken over meer dan vijftig stellingen, verdeeld over vier thema's. Achtereenvolgens kwamen mensvisie, maatschappijvisie, onderwijsvisie en organisatievisie aan de orde. De deelnemers gaven hun mening over stellingen als 'In het POO staat het kind centraal en niet de leerstof' en 'Met name op POO-scholen maakt het integratieproces deel uit van het onderwijskundige aanbod'. Ook konden de aanwezigen zich uitspreken over de verbondenheid tussen onderwijs en grootstedelijke problematiek en over het belang van schooljaarplannen en leerlingvolgsystemen. Ook de financiering van het onderwijs kwam aan de orde.

Samen visie ontwikkelen
Onderwijswethouder Pierre Heijnen opende de visiebijeenkomst. Hij benadrukte het belang van deelname van ouders en leraren aan de visieontwikkeling. Ook gaf hij de deelnemers zijn visie op het openbaar onderwijs: "Het openbaar onderwijs is bijzonder omdat echt iedereen welkom is, iedereen over de schouder mag meekijken, de ouders echt invloed hebben en het de leerlingen opvoedt tot democratische burgers met respect voor ieders opvattingen en achtergronden". Wiely Hendricks, directeur POO, gaf aan voor een eenvoudige, concrete visie te gaan. "Ik wil inbreng van iedereen, in een open proces, om de goede keuzes te kunnen maken. Ik wil dat we gezamenlijk die punten gaan formuleren waar we ons met z'n allen sterk voor willen maken, de komende jaren."

De visiebijeenkomst wordt de komende maanden gevolgd door een aantal rondetafelgesprekken in kleinere groepen. Hier zullen ouders en schooldirecteuren diepgaander met elkaar in gesprek gaan over de belangrijkste thema's. De uiteindelijke toekomstvisie is naar verwachting in het voorjaar gereed. De volgende stap is dan de ontwikkeling van de organisatie voor het nieuwe POO.