Afscheid prof J. van der Dussen: Tekenen des tijds

Open universiteit nederland

http://www.ou.nl

Op vrijdag 28 oktober sprak prof. dr. W.J. van der Dussen, hoogleraar Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit Nederland zijn afscheidsrede uit. De titel van de rede is 'Tekenen des tijds'. Jan van der Dussen was sinds 1988 als hoogleraar verbonden aan de instelling. Daarvoor was hij werkzaam bij de Universiteit van Nijmegen en het NUFFIC. De afscheidsrede van professor Van der Dussen was gewijd aan de verhouding tussen culturen, een onderwerp dat bijzonder actueel is, niet alleen door de opkomst van het moslimfundamentalisme, maar ook door de economische opkomst van een aantal landen in het Verre Oosten. Van der Dussen schetst aan de hand van het begrip oriëntalisme hoe het beeld dat het Westen heeft van de niet-westerse wereld zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld, eindigend met de opvallende comeback van het Eurocentrisme sinds de aanslag op de Twin Towers in september 2001.
Geschiedenis en beschaving
Ter gelegenheid van het afscheid is het boek 'Geschiedenis en beschaving' verschenen. Dit boek bundelt een aantal opstellen van de hand van prof. Van der Dussen. De bijdragen behandelen onderwerpen uit het domein van de filosofie, de geschiedenis en de geschiedfilosofie, maar van de cultuurfilosofie en cultuurkritiek. Aan de orde komen onder andere Herodotus, Toynbee, de nieuwe Algemene geschiedenis der Nederlanden, de kwestie van de Armeense hervormingen, crisis in het historisch besef, de (on)gelijkwaardigheid van culturen en beschavingen, het mensenrechtendebat, de oorlog in Joegoslavië en het Srebrenica-rapport. Vanzelfsprekend ontbreekt ook de Engelse filosoof Collingwood niet: Van der Dussen is internationaal bekend om zijn onderzoek naar diens theorieën en heeft enkele herziene uitgaven van Collingwoods geschiedfilosofische werken verzorgd.
De redactie van Geschiedenis en beschaving was in handen van H.G.J.M. Simissen, L.H.M. Wessels en C.J.M. Schuyt. Het boek is verschenen bij de Uitgeverij Verloren in Hilversum.


Noot voor de redactie (