Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 1 november 2005

B&W-Belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

College informeert raad over raadsinformatie op gemeentepagina (2005/19148) Op 31 maart 2005 heeft de gemeenteraad het raadsvoorstel over raadsinformatie op de gemeentepagina gewijzigd aangenomen. Dit voorstel ging over een uitbreiding van de hoeveelheid informatie over de raad, op de gemeentepagina in huis-aan-huisblad De Molenkruier. Tijdens de genoemde raadsvergadering heeft de burgemeester als voorzitter van het college aangegeven dat het college bekijkt hoe het gewijzigde voorstel uitgevoerd kan worden. Het college heeft nu een brief aan de raad vastgesteld over de wijze van uitvoering. Het college biedt deze brief aan het presidium aan. De brief is te vinden op de homepage van het gemeentelijk Raadsinformatiesysteem.

Beroepsbevolkingsonderzoek 2005 (2005/19882)
Het college heeft kennis genomen van het beroepsbevolkingsonderzoek dat in november in Nieuwegein wordt gehouden. Zie voor meer informatie het toegevoegde persbericht nummer 194.

Gebruiksovereenkomsten voor mobiele telefoons (2005/19886) Een aantal medewerkers van de gemeente maakt vanwege hun werk gebruik van mobiele telefoons die eigendom zijn van de gemeente. Op 5 juli 2005 heeft het college de procedure voor uitgifte en gebruik van mobiele telefoons definitief vastgesteld, met overname van de voorstellen van het Georganiseerd Overleg. Tegelijkertijd heeft het college ingestemd met twee varianten van gebruiksovereenkomsten die met medewerkers zullen worden gesloten:


* de gebruiksovereenkomst GSM (voor zowel zakelijk als privé gebruik)
* en de gebruiksovereenkomst zakelijke GSM (alleen voor zakelijk gebruik).

De gemeentelijk ´adviseur Risk en Telecom´, is nu gemachtigd om namens de burgemeester de gebruiksovereenkomsten te tekenen en namens het college de correspondentie hierover te tekenen.

Gemeente wil internetpanel van bewoners opzetten (2005/19884) Het college heeft besloten in 2006 te starten met een internetpanel van Nieuwegeinse inwoners van 18 jaar en ouder. De gemeente wil deze Nieuwegeiners vragen voorleggen over de gemeentelijke dienstverlening. Medio 2006 zal begonnen worden met de werving van personen voor dit panel.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Principeverzoek sportschool Hildo Kropstraat 37A, 37A1, 37B (2005/2891) De gemeente heeft een verzoek ontvangen voor het vestigen van een sportschool en horeca in het pand aan de Hildo Kropstraat 37A, 37A1 en 37B. Een sportschool past niet in het geldende bestemmingsplan Jutphaas-Wijkersloot (1978) maar wel in het ontwerpbestemmingsplan 2005. Het college heeft besloten om in principe medewerking te verlenen aan het opstarten van een vrijstellingsprocedure (artikel 19 WRO) voor een sportschool inclusief een ondergeschikte horecavoorziening in het pand aan de Hildo Kropstraat 37A, 37A1 en 37B. Hiervoor kan de aanvrager een bouwaanvraag indienen.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Bezwaar tegen voorbereidingsbesluit 10e partiële herziening Kom Vreeswijk/Tramstraat (2005/19232)
De gemeente heeft twee bouwaanvragen ontvangen voor zes woningen aan de Tramstraat (twee woningen aan de noordzijde en vier woningen aan de zijdzijde van de Tramstraat). Omdat de bouwaanvragen in strijd zijn met het geldende bestemmingsplan "Kom Vreeswijk", is voor beide aanvragen een artikel 19 WRO vrijstellingsprocedure nodig. Daartoe heeft de raad op 19 mei 2005 het voorbereidingsbesluit 10e partiële herziening Kom Vreeswijk/Tramstraat vastgesteld. Tegen dit besluit is bezwaar gemaakt. De gemeenteraad beslist uiteindelijk over het bezwaarschrift. Het college stelt de raad voor het bezwaar ongegrond te verklaren. Ze neemt hierbij het advies over van de Commissie Bezwaarschriften. Het voorstel wordt op 15 november 2005 behandeld in de commissie RIM en op 15 december 2005 in de gemeenteraad.

Vrijstelling en bouwvergunning voor kadewoningen Prins Hendriklaan (2005/16876)
Het college heeft vrijstelling en vergunning verleend voor de bouw van twee blokken van vier kadewoningen aan de Prins Hendriklaan 2. Deze kadewoningen maken deel uit van het woningbouwproject Nieuw Vreeswijk. De bouwplannen zijn op enkele aspecten in strijd met de bebouwingsvoorschriften van het bestemmingsplan, waardoor een vrijstellingsprocedure nodig is. Het bouwplan heeft vier weken ter inzage gelegen. Tijdens deze periode zijn in totaal 12 schriftelijke zienswijzen ingekomen. Deze zienswijzen heeft het college meegenomen in haar belangenafweging en uiteindelijk ongegrond verklaard. Dit besluit wordt gepubliceerd in de Molenkruier van 2 november.

Vrijstelling en bouwvergunning voor koopwoningen Waterhof (2005/19595) Het college heeft vrijstelling en vergunning verleend voor de bouw van 5 kopwoningen aan de Waterhof in Nieuw Vreeswijk. Het bouwplan is op enkele aspecten in strijd met de bebouwingsvoorschriften van het bestemmingsplan, waardoor een vrijstellingsprocedure nodig is. Het bouwplan heeft zes weken ter inzage gelegen en er is één schriftelijke zienswijze ingekomen. Deze zienswijzen heeft het college meegenomen in haar belangenafweging en uiteindelijk ongegrond verklaard. Dit besluit wordt gepubliceerd in de Molenkruier van 2 november.

Vervolg vrijstellingsprocedure bouwplan Herenstraat/hoek Armensteeg (2005/19592)
In februari heeft de gemeenteraad besloten een artikel 19 vrijstellingsprocedure te starten voor de bouw van vier eengezinswoningen, 5 appartementen, twee winkelruimten en een parkeergarage aan de Herenstraat/Armensteeg. Ook heeft de raad toen besloten de vervolgprocedure aan het college te delegeren. De bouwaanvraag heeft inmiddels ter inzage gelegen. De zienswijzen, die toen zijn ingediend, zijn opgenomen in het verslag 'zienswijze inzake vrijstelling bouwplan Herenstraat-Armensteeg. Het college heeft ingestemd met dit verslag en besloten de vrijstellingsprocedure voort te zetten. Het college gaat nu over naar de de volgende stap in de procedure, het aanvragen van een verklaring van geen bezwaar bij gedeputeerde staten van de provincie.

Voorontwerp bestemmingsplan Batau-Noord 2005 (2005/19896) In het kader van het project "Actualisering Bestemmingsplannen" is in maart 2005 de startnotitie voor de herziening van het bestemmingsplan Batau-Noord 2005 in het college behandeld. Het college heeft nu ingestemd met het voorontwerp bestemmingsplan Batau-Noord 2005. Ze vraagt het presidium van de raad om het voorontwerp bestemmingsplan ter kennisname aan de commissie RIM van 15 november 2005 aan te beiden.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Artikel 42 brief PvdA over luchtkwaliteit (2005/18363) De raadsfractie van de Partij van de Arbeid heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de luchtkwaliteit in Nieuwegein. Het college heeft per brief antwoord gegeven. Daarin geeft het college aan dat de lokale overheid zeker een verantwoordelijkheid heeft voor de luchtkwaliteit in de gemeente. Naast een aantal in gang gezette maatregelen, wil het college een uitbreiding van de luchtmetingen via een driejarig meetprogramma realiseren. Dit om een vinger aan de pols te houden met betrekking tot de feitelijke luchtkwaliteit (naast de berekende waarden). Ook wil het college onderzoeken welke maatregelen de gemeente kan treffen én wat de effecten en kosten hiervan zijn. Met dit inzicht kan een concreet actieplan opgesteld worden ter verbetering van de luchtkwaliteit.

Verdrag van Aarhus (2005/19897)
Op 14 februari is de nieuwe regelgeving over de openbaarheid van milieu-informatie grotendeels in werking getreden. Deze nieuwe regelgeving is het gevolg van het Verdrag van Aarhus. Dit verdrag verplicht overheidsorganisaties om milieu-informatie openbaar te maken. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen passieve openbaarheid' (verstrekken van informatie op verzoek) en actieve openbaarheid (informeren uit eigen beweging). De gemeente Nieuwegein voldoet aan de minimale vereisten uit het Verdrag van Aarhus. Zij heeft haar interne milieu-informatie goed geordend en is in staat om informatie op verzoek te verstrekken binnen de vereiste vier weken. Wat betreft actieve openbaarheid is de gemeente aardig op weg. Op de website www.nieuwegein.nl (milieu/de milieugegevens ) staan vier onderwerpen waarover Nieuwegeiners het liefst geïnformeerd willen worden: de kwaliteit van de lucht, kwaliteit van het buitenwater, geluidsoverlast en kwaliteit van de bodem.
Deze top 4 komt uit het Omnibusonderzoek 2005.

Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk (2005/19899) De gemeente Nieuwegein heeft in de periode 2001-2004 subsidie ontvangen van het ministerie van VWS vanuit de Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk. De regeling gaat uit van cofinanciering (50%), waarbij geldt dat de gemeente een even groot deel moet bijdragen. Het geld is besteed aan het project Sportservicepunt: één loket voor vragen over sport en bewegen, bedoeld als ondersteuning voor vrijwilligers in sportverenigingen. Het project Sportservicepunt is uitgevoerd van 1 juli 2003 tot en met 30 juni 2005. Uitvoerder van het project is de Stichting Sportraad Nieuwegein. Nu het project is afgerond legt de gemeente aan het ministerie verantwoording af over de uitgekeerde subsidie. De gemeente zet het project Sportservicepunt structureel voort met een jaarlijkse subsidie van
¤ 45.000,-.

Milieuvergunning voor loswal (2005/19905)
Het college heeft een milieuvergunning verleend aan de gemeente Nieuwegein voor een laad- en loswal aan de Vuilcopse Kanaaldijk te Nieuwegein. Deze vergunning is nodig omdat de loswal, ten opzichte van de huidige vergunning, wordt uitgebreid. Er kan dan vanuit vrachtauto's baggerspecie in een daartoe aangemeerd schip worden gelost. Om dit mogelijk te maken wordt een baileybrug nabij het water geplaatst. De milieuvergunning ligt vanaf 9 november 2005 ter inzage in de Stadswinkel van de gemeente Nieuwegein. Tot en met 20 december 2005 kunnen belanghebbenden in beroep gaan bij de Raad van State.

College past procedure onkostendeclaraties management aan (2005/19111) Het college heeft de procedure voor het goedkeuren van onkostendeclaraties van de gemeentesecretaris en sectordirecteuren geactualiseerd, naar aanleiding van de jaarrekeningcontrole 2004. De aanpassing houdt in dat elke declaratie van directeuren geautoriseerd moet worden door de gemeentesecretaris en elke declaratie van de gemeentesecretaris geautoriseerd moet worden door de burgemeester. In de praktijk werd bij de gemeente al op deze wijze gewerkt.

Geen bedrijfsparkeervergunningen voor gemeentelijk personeel in binnenstad (2005/19576)
Met ingang van maandag 31 oktober wordt in de binnenstad van Nieuwegein betaald parkeren ingevoerd. Momenteel huist een deel van het gemeentelijk apparaat in een gebouw aan de Zoomstede. In 2010 komt het gemeentehuis weer in de binnenstad te staan. Ook de medewerkers van de gemeente krijgen dus met betaald parkeren te maken. Het college wil voor medewerkers geen zogeheten ´bedrijfsparkeervergunningen´ aanschaffen of hen een bijdrage in de parkeerbelasting geven. Wél wil het college een aantal andere maatregelen nemen, waaronder het stimuleren van het gebruik van fiets en openbaar vervoer. Het college wil ook een beperkt aantal parkeervergunningen aanschaffen voor incidenteel gebruik door een specifieke groep medewerkers (bodes, controleurs, opzichters e.d.). Het college legt dit voorstel voor instemming voor aan het Georganiseerd Overleg.

College informeert raad over communicatie rond Stadshuis (2005/19599) In 2010 verrijst in de binnenstad een Stadshuis, dat onderdak biedt aan het gemeentehuis, de bibliotheek, het maatschappelijk centrum en het centrum voor beeldende kunst. Op 29 september heeft de gemeenteraad tijdens een werkvergadering toelichting gekregen op het resultaat van de eerste fase in het proces richting het nieuwe Stadshuis. Tijdens deze vergadering hebben raadsleden vragen gesteld over hoe het college tijdens de volgende fase, de voorbereidingsfase, vorm wil geven aan de voorlichting aan en betrokkenheid van raadsleden en inwoners. (In de voorbereidingsfase staan het ontwerp en de aanbesteding van de bouw centraal.) Het project staat nu aan het begin van deze fase. Wethouder Monrooij heeft toegezegd dat het college de raad hier via een brief verder over zou informeren. Het college heeft nu die brief vastgesteld en aangeboden aan de raad.
De brief is te vinden op de homepage van het gemeentelijk Raadsinformatiesysteem.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2005/19902) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Vernietiging archiefstukken (2005/19881)
Het college heeft vier selectielijsten opgesteld met te vernietigen archiefstukken over het jaar 2005. De stukken van deze lijsten worden nu vernietigd. Artikel 3 van de Archiefwet 1995 verplicht overheidsorganen tot vernietiging van daarvoor in aanmerking komende archiefstukken.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies over welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan er waarschijnlijk enkele samenvattingen in van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee voorkomt de gemeente dat direct betrokkenen via de pers bericht krijgen over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 3-11-2005