Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

'Zet toerisme Wadden beter op de kaart'

Den Haag, 3 november 2005

Het Waddengebied moet in toeristische zin beter op de kaart worden gezet. Recreatie en toerisme vormen de kurk waarop de economie van het Waddengebied drijft. Bezoekers van de Wadden zorgen voor behoud en ontwikkeling van unieke natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische waarden. Het gebied, dat in de top tien van binnenlandse vakantiebestemmingen staat, wordt jaarlijks door 8 tot 10 miljoen mensen bezocht.

Opvallend genoeg staat bij de ministersconferentie over de Deense, Duitse en Nederlandse Wadden recreatie en toerisme niet op de agenda. Ook bij de programmering voor het Nederlandse Waddenfonds is recreatie en toerisme nauwelijks een onderwerp.

De ANWB vindt daarom dat recreatie en toerisme in het Waddengebied de komende jaren een volwaardige plaats moeten krijgen op de agenda van het waddenoverleg tussen Denemarken, Duitsland en Nederland. Voorts moeten recreatie en toerisme een prominente plaats krijgen in het programma van het Waddenfonds.

Vooruitlopend hierop heeft de ANWB een aantal ideeën geopperd. Deze staan op een ansichtkaart, die wordt gestuurd naar alle instanties, die iets met het Waddengebied te maken hebben. Een greep uit de ideeën:


· Maak een nieuwe haven voor Schiermonnikoog.


· Geef milieuvriendelijk vervoer een nieuwe impuls.


· Organiseer een internationaal vogelkijk-evenement


· Maak kunstroutes in combinatie met trips langs cultuurhistorische objecten.


· Maak van Lauwersoog een aantrekkelijk toeristisch oord.


· De Afsluitdijk bestaat 75 jaar, vier het op grootse wijze.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)