VU Medisch Centrum

Nieuwe techniek is succesvol
Longkanker patiëntenprijs voor nieuwe bestralingtechniek bij bewegende tumoren

Radiotherapeut prof. dr. Suresh Senan van het VU medisch centrum heeft de longkanker patiënten prijs 2005 gekregen voor het toepassen van een nieuwe bestralingstechniek bij bewegende tumoren. De techniek: stereotactische radiotherapie met behulp van een 4 dimensionale CT scanner is succesvol bij patiënten met longtumoren terwijl hun kwaliteit van leven niet verslechterd.

Senan ontvangt de prijs op 3 november, tijdens de global lung cancer awareness month. De 4D CT-scantechniek wordt vooral toegepast bij patiënten met niet-kleincellig longkanker in stadium I. Omdat de tumoren bewegen onder invloed van de ademhaling kon tot nu toe slechts een beperkte bestralingsdosis worden toegediend. Anders zou te veel gezond weefsel worden aangetast. Met behulp van hoge precisie stereotactische radiotherapie kan een veel hogere bestralingsdosis worden gegeven, waardoor de kans op het onder controle krijgen van de tumor meer dan verdubbelt.

Tijdens het maken van een 4D CT- scan wordt de ademhaling van de patiënt geregistreerd, waardoor de beweging van de tumor en het gezonde weefsel tijdens de ademhaling zichtbaar worden. Hierdoor kan worden volstaan kleinere veiligheidsmarges, waardoor de bestralingsvelden klein zijn en in drie tot vijfmaal veel hogere doses kunnen worden toegediend. Een ander voordeel van de techniek is dat de bestraling kan worden beperkt tot een bepaalde fase van de ademhaling, zodat de tumor tijdens de bestraling als het ware stilstaat.

Sinds de introductie van de techniek in 2003 in het VU medisch centrum zijn 115 patiënten behandeld. Uit tussentijdse analyse blijkt dat de resultaten uitstekend zijn en dat de behandeling nauwelijks ernstige bijwerkingen oplevert. Deze resultaten zijn onlangs op internationale congressen gepresenteerd.

Voorzitter van het Longkanker Informatiecentrum longarts Ernst Lammers, die de prijs uitreikt: Voor de patiënten in stadium I die niet geopereerd kunnen worden is dit een heel belangrijke vooruitgang. Ontwikkelingen zoals deze zien we helaas zelden in de behandeling van longkanker. Senan heeft op internationaal gebied een voortrekkersrol gehad in de ontwikkeling van deze behandeling. Reden om de prijs aan hem uit te reiken.

De Longkanker Patiënten Prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de lung cancer awareness month door het longkanker Informatiecentrum. www.longkanker.info. De prijs is bedoeld voor een persoon, team of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van leven van mensen met longkanker.