Gemeente Enschede

Werkbezoek Minister Verdonk in kader Operatie Jong

donderdag 03-11-2005

3 november jl., heeft minister Verdonk een eerste werkbezoek aan haar adoptiegemeente Enschede gebracht in het kader van de Jong Overeenkomst. Wethouder Helder van Jeugd en Onderwijs ontving de minister, waarna zij uitleg kreeg over de succesvolle pilot 'Zorgadviesteams' in de Enschedese Zuid-wijken. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan Jongerencentrum De Rots waar zij in gesprek ging met jongeren en jongerenwerkers. Belangrijk onderwerp was hier de jeugdzorg voor allochtone jongeren.

In de landelijke Jong Overeenkomst is vastgelegd dat onder andere de Netwerkstadgemeenten Enschede, Hengelo, Almelo en Borne en de provincie Overijssel een jaar lang in de praktijk gaan bekijken hoe door een betere samenwerking van instanties voorkomen kan worden dat jongeren in de knel komen en uitvallen. Deze ervaringen dienen als basis voor verbetervoorstellen ten aanzien van landelijke wet- en regelgeving.Verschillende bewindslieden hebben gemeenten geadopteerd gedurende de looptijd van de Jong Overeenkomst. Lokale en regionale bestuurders kunnen hen gedurende dit jaar direct benaderen over knelpunten bij jeugdgerelateerde thema's.

Zorgadviesteams
De pilot 'Zorgadviesteams' is zo succesvol dat de gemeente Enschede onlangs heeft besloten extra middelen in te zetten voor de uitbreiding van deze teams in het basisonderwijs en voor het opzetten van een vergelijkbare zorgstructuur voor het peuterspeelzaalwerk en de kinderdagverblijven. Het zorgadviesteam bespreekt leerlingen die te maken hebben met problemen die verder gaan dan leerproblemen en bepaalt welke actie nodig is om deze problemen het hoofd te bieden. Naast de interne begeleider van de basisschool en de collegiaal consulent uit het speciaal onderwijs, nemen ook de schoolmaatschappelijk werker en de schoolverpleegkundige deel aan het zorgadviesteam. Tijdens het werkbezoek werd extra aandacht besteed aan de specifieke problematiek van de allochtone doelgroep.

Jeugdzorg
Door de nieuwe Wet op de Jeugdzorg en de daarmee samenhangende terugtrekking van justitie en de provincie is de groep jongeren met ernstige problemen meer onder de verantwoordelijkheid van de gemeente gekomen. Toch is de betrokkenheid van jeugdzorg en justitie van groot belang om de continuïteit in begeleiding en zorg voordeze doelgroep te kunnen garanderen. Een versterking van deze jeugdketen is voor de gemeente Enschede een belangrijk issue. Minister Verdonk sprak met medewerkers en jongeren van De Rots over de projecten die hier lopen. Belangrijk thema hierbij was de manier waarop de verbetering van de jeugdketen uitwerkt voor het bereik van allochtone jongeren en voor de effectiviteit van de jeugdzorg voor allochtone jongeren.

De Jong Overeenkomst sluit zeer goed aan bij de uitvoering van de Enschedese Jeugdagenda 2004-2009. Dit beleid is ontwikkeld om kinderen en jongeren in de stad die het moeilijk hebben en buiten de boot dreigen te vallen, binnenboord te houden.


---