FNV

Schoonmakers staken ook in Amsterdamse stadsbussen

Na de geslaagde staking bij Dow Chemical in Terneuzen van afgelopen maandag, nemen tien schoonmakers die in dienst van ISS Amsterdamse stadsbussen reinigen, vrijdag het stokje over.
Zij doen dit om de eisen van FNV Bondgenoten voor een nieuwe cao kracht bij te zetten. De vakbond voert campagne om het uurloon voor de tweehonderdduizend schoonmakers in ons land binnen vijf naar minimaal tien euro bruto te tillen. Het basisuurloon staat al sinds januari 2003 op 8,33 euro. Om op koers te komen zou in 2005 in ieder geval een stijging tot 8,62 euro nodig zijn. Werkgeversorganisatie OSB vindt dat te duur.

In het kader van de campagne houdt FNV Bondgenoten op 15 november een tribunaal. Een rechtbank bestaande uit prof. dr. Kea Tijdens en ds. Hans Visser spreekt zich dan in een zitting uit over wie de schuld draagt voor de lage lonen in de sector.

Schoonmakers zijn vaak van buitenlandse afkomst en werken in kleine groepen of alleen, verspreid over tienduizenden locaties. Zij werken doorgaans op afwijkende werktijden, vaak in de vroege ochtend of late avond. Hierdoor is het voor een vakbond uitermate moeilijk om grote groepen te organiseren. Van vakbondstraditie is nauwelijks sprake.

FNV Bondgenoten kiest daarom voor kleinschalige acties om aandacht vragen voor de problematiek. Overal in de Randstad worden schoonmakers op hun werkplek bezocht. Volgende week zal op meerdere schoonmaaklocaties worden gestaakt.

Maandagochtend tapten schoonmakers van ISS bij Dow Chemical in Terneuzen de estafettestaking af. ISS is met 23 duizend werknemers marktleider in Nederland. Met 12.700 werknemers is FNV Bondgenoten de snelst groeiende vakbond in de sector.

FNV Bondgenoten wil ook dat schoonmakers volledig worden doorbetaald bij ziekte. Bovendien moet de cao een bepaling krijgen die voorkomt dat de arbeidsovereenkomst eenzijdig door de werkgever kan worden gewijzigd.

De werkgevers bieden 1 procent loonsverhoging per 1 juli 2005 voor een cao die al op 1 januari 2005 ingaat. Van dat geld raakt de schoonmaker 0,7 procent meteen weer kwijt aan een hogere pensioenpremie. Gedurende het eerste half jaar ziekteverlof willen de werkgevers maar 70 procent van het loon betalen.

"De werkgever in de schoonmaak is een gierigaard die niet wil betalen, de zieke wil schoppen en slaan en van de gezonde werknemer steelt wanneer hem dat uitkomt", zegt vakbondsonderhandelaar Eddy Stam.

Hieronder is het laatste vakbondspamflet voor de schoonmakers op te halen.

Attachments:
pamflet Schoonmaak.DOC