FNV

Resultaat over cao bij ADM Cocoa, staking opgeschort

De aangekondigde staking bij ADM Coca is opgeschort. FNV Bondgenoten heeft een resultaat bereikt in de onderhandelingen over voor een nieuwe cao. De cacaofabrieken in Koog aan de Zaan en Wormer zouden maandag platgelegd worden.
"Het is geen principeakkoord", zegt vakbondsbestuurder Mariëtte Patijn, "want we hebben niet op alle punten gekregen wat we geëist hebben. Maar het resultaat ligt daar zo dichtbij dat we het maandag aan de leden voorleggen."

De werkgever ging alsnog akkoord met een loonsverhoging bij ingang van de cao. Dus met terugwerkende kracht per 1 mei 2005.

Het conflict draaide echter vooral om de ombouw van de pensioenregeling, loondoorbetaling bij ziekte, aanvulling bij een uitkering voor arbeidsongeschiktheid en een bijdrage aan de collectieve ziektekostenverzekering.

Inzake het pensioen volgt nog en onderzoek of een middelloonregeling niet gunstiger uitpakt. Is dat niet het geval, dan wordt de regeling ingevoerd die FNV Bondgenoten voor ogen stond. Werknemers gaan dan 0,25 procent premie betalen terwijl ADM Cocoa de kosten voor de overgangsregeling voor 55-plussers betalen. De vakbond was al eerder akkoord gegaan met een mogelijke uittreedleeftijd van 62 jaar. Nu gaat het vroegpensioen nog bij 61 jaar in.

Bij ziekte betaalt de werkgever twee jaar volledig door mits de werknemer werken op arbeidstherapeutische basis weigert terwijl de arbo-arts van mening is dat dit wel kan. Ook over aanvullingen bij arbeidsongeschiktheid zijn afspraken gemaakt.

ADM Cocao heeft de eisen voor een collectieve ziektekostenverzekering ingewilligd. Voor werknemers en hun gezinsleden, gepensioneerden en arbeidsongeschikten biedt het bedrijf een collectieve ziektekostenverzekering. Voor iedere werknemer draagt de werkgever tweehonderd euro bij.

Het resultaat kwam tot stand onder druk van de aangekondigde staking. Tijdens de driekwartsvergadering bleek de actiebereidheid erg groot. "Leden zeiden tegen me dat ze wel vaker boos zijn geweest in het verloop van de onderhandelingen", vertelt vakbondsbestuurder Mariëtte Patijn. "Maar toen ging het meestal gewoon om het loon. Dat nu hun sociale zekerheid in het geding, was echt onacceptabel."

De leden van FNV Bondgenoten kunnen hieronder de info over het onderhandelingsresultaat met de uitnodiging voor de vergadering hieronder ophalen.
Attachments:
pamflet ADM Cocoa.doc